مقایسه بین میزان درخواست و توزیع خون و فرآورده های آن به بیمارستان ها، در قبل و زمان پاندمی کووید ۱۹
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 55
This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_BLOOD-21-2_004
تاریخ نمایه سازی: 17 تیر 1403
Abstract:
چکیده
سابقه و هدف
در ژانویه ۲۰۲۰، به دلیل کووید ۱۹ توسط سازمان جهانی بهداشت یک وضعیت اضطراری اعلام شد. ترس، قرنطینه وتعطیلی، وضعیتی غیرقابل پیش بینی برای خدمات بهداشتی و درمانی و انتقال خون های سطح جهان ایجاد کرد. هدف این مقاله، ارزیابی وضعیت اهدای خون، میزان توزیع و تقاضای خون و مقایسه آن با سال قبل از شیوع و تاثیر همه گیری کووید ۱۹ بود.
مواد و روش ها
در یک مطالعه مقطعی، اطلاعات مربوط به درخواست، توزیع و ضایعات فرآورده های خون در کل کشور در دو مقطع زمانی دو ماهه قبل از پاندمی (اسفند ۹۷ و فروردین ۹۸) و زمان پاندمی (اسفند ۹۸ و فروردین ۹۹) با یکدیگر بررسی شدند. مقایسه با آزمون نسبت ها و رگرسیون پوآسون بود.
یافته ها
درخواست گلبول قرمز متراکم قبل از پاندمی ۹۲۰۵۹۱ واحد و زمان پاندمی به دلیل لغو اعمال جراحی و قرنطینه عمومی، با ۱۸% کاهش به میزان ۷۵۴۰۵۲ واحد و توزیع گلبول قرمز متراکم ۳/۱۷% کاهش یافت. ضایعات گلبول قرمز متراکم از ۲۵۸۷۸ به ۱۲۸۳۷ واحد (۳/۵۰%) کاهش داشت (۰۳/۰ p=). درخواست فرآورده گلبول قرمز کم لکوسیت ۸/۱۰% ، توزیع آن ۶/۵% و ضایعات آن ۸/۸% در زمان پاندمی افزایش یافت. درخواست پلاسما ۹/۴% و توزیع آن ۲/۷% کاهش و ضایعات پلاسما ۸/۶% افزایش یافت. درخواست و توزیع کرایو در زمان پاندمی بیشتر از نصف کاهش داشت. درخواست پلاکت ۱۹% و توزیع آن ۶/۱۵% در زمان پاندمی کاهش یافت. ضایعات پلاکت نیز ۳/۳۲% کاهش یافت (۰۶/۰ p=).
نتیجه گیری
در زمان پاندمی کووید ضایعات فرآورده گلبول قرمز متراکم و پلاکت کاهش و نسبت توزیع به درخواست تغییر چندانی نداشت.
Keywords:
COVID-۱۹ Pandemic , Blood Component Transfusion , Hospitals , پاندمی کووید-۱۹ , انتقال فرآورده های خونی , بیمارستان ها
Authors
مریم زادسر
دانشیار مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون
آزیتا چگینی
استادیار مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون
فهیمه رنجبرکرمانی
Blood Transfusion Research Center, High Institute for Research and Education in Transfusion Medicine.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :