ارزیابی عملکرد محیط زیستی زهکشی لانه موشی در کشت برنج اراضی شالیزاری
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 67
This Paper With 26 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ARIDSE-24-92_006
تاریخ نمایه سازی: 19 تیر 1403
Abstract:
این پژوهش، با هدف ارزیابی عملکرد محیط زیستی سامانه زهکش لانه موشی برای زهکشی میان و پایان فصل برنج در اراضی شالیزاری انجام شد. براین اساس آزمایشی به صورت کرت های یکبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار برای سال های زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گیلان در شهر رشت انجام شد. به طوری که عامل اصلی، زهکشی در دو سطح؛ سامانه زهکش لانه موشی سنتی (بدون گراول) و سامانه زهکش لانه موشی با گراول و عامل فرعی، مدیریت آبیاری در دو سطح؛ غرقاب دائم و تناوبی اجرا شد. در طول این پژوهش، سطح ایستابی و پارامترهای کیفی زه آب مورد پایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیش ترین مقدار در میانگین اسیدیته و نسبت جذب سدیم به ترتیب ۹۹/۶ و ۶۵/۴ میلی اکی والان بر لیتر در میان فصل برای سامانه زهکش لانه موشی با گراول و آبیاری غرقاب دائم بود. همچنین بیش ترین غلظت آمونیوم و نیترات برای زهکشی میان فصل به ترتیب با ۲۰ و ۲۱/۰ میلی گرم بر لیتر و بیش ترین میانگین هدایت الکتریکی برای زهکشی پایا ن فصل به ترتیب ۳۸۴۵ میکرو زیمنس بر سانتی متر در سامانه زهکش لانه موشی سنتی و آبیاری غرقاب دائم مشاهده شد. نتایج تجزیه آماری نشان از عدم معنی داری تیمارهای مورد بررسی برای مقادیر هدایت الکتریکی و نیتریت زه آب داشت. نتایج نشان داد متوسط مقادیر هدایت الکتریکی، نسبت جذب سدیم، سدیم، آمونیوم، فسفات، سولفات و کلراید زه آب برای میان و پایان فصل زهکشی در سامانه زهکش لانه موشی با گراول نسبت به سامانه سنتی کم تر بود اگرچه با تفاوت ۹ درصدی سامانه زهکش لانه موشی سنتی در کنترل سطح ایستابی موفق تر عمل کرد. از دیدگاه محیط زیستی، زهکشی لانه موشی با گراول قابل توصیه است.
Keywords:
Authors
کسری آهیخته
گروه مهندسی آب، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
مریم نوابیان
گروه مهندسی آب، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران و عضو وابسته پژوهشی گروه مهندسی آب و محیط زیست پژوهشکده حوضه آبی
محمد حسن بیگلویی
گروه مهندسی آب، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :