افزایش تولید آلکالوئیدها و ترکیبات فلاونوئیدی کالوس نرگس شهلا (.Narcissus tazetta L) تحت تیمار نانوذرات اکسید آهن (-NPs Fe۳O۴) و پیش ماده های ترانس سینامیک اسید و L- فنیل آلانین

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 14

This Paper With 29 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJPB-15-1_004

تاریخ نمایه سازی: 6 شهریور 1403

Abstract:

خواص دارویی گیاه نرگس به علت وجود آلکالوئیدهای معروف به آلکالوئیدهای آماریلیداسه به ویژه در پیازهای آن است. تنش اکسیداتیو ناشی از حضور نانوذرات، تولید متابولیت های ثانوی را با تولید گونه های فعال اکسیژن (ROS) و فعال کردن مسیرهای علامت دهی تحریک می کند. استفاده از پیش ما ده های خاص مسیر بیوسنتزی آلکالوئیدها می تواند در افزایش تولید این ترکیبات موثر باشد. در این پژوهش، اثر نانوذرات اکسید آهن (Fe۳O۴-NPs) و پیش ماده های ترانس سینامیک اسید (tCA) و L- فنیل آلانین (L-Phe) بر تغییر برخی فاکتورهای بیوشیمیایی کالوس های Narcissus tazetta L. به ویژه محتوای آلکالوئیدها بررسی شد. نتایج نشان داد هنگامی که کالوس های القاء شده در محیط کشت موراشیگ- اسکوگ (MS) حاوی هورمون های ۲,۴-D و BAP با Fe۳O۴-NPs تیمار شدند، متابولیت های ثانوی مانند آلکالوئیدها، فلاونوئیدها و ترکیبات فنولی به طور معنی داری افزایش یافت. همچنین، فعالیت آنزیم های پاد­اکسایشی سوپر اکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و پراکسیداز (POD)، آنزیم های فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) و تیروزین آمونیالیاز (TAL) تحت تاثیر تیمارهای  Fe۳O۴-NPs به تنهایی و در ترکیب با هریک از دو پیش­ماده ی ذکر شده افزایش نشان داد. ارزیابی تغییر فاکتورهای مورد بررسی نشان داد کاربرد tCA و L-Phe متابولیسم گیاه را در جهت بهبود تولید متابولیت های ثانوی تغییر دادند. برای مثال در ۱۵ روز تیمار با فنیل آلانین، فعالیت آنزیم های SOD، CAT و POD به ترتیب ۲۱/۵۷، ۷۲/۷۷ و ۵/۷۸ درصد نسبت به شاهد افزایش نشان داد. این امر به ویژه با کاربرد همزمان Fe۳O۴-NPs و پیش ماده ها شاخص تر بود. با افزودن این پیش ماده ها به محیط کشت، محتوای H۲O۲ تحت تیمار tCA افزایش و تحت تیمار L-Phe کاهش یافت. افزایش فعالیت آنزیم های پاد اکسایشی ناشی از تیمارهای نانوذرات همراه با اثر تغذیه ای پیش سازهای tCA و L-Phe، ضمن فعال کردن مسیر علامت دهی پاسخ های پاد اکسایشی، فعالیت آنزیم های درگیر تولید برخی متابولیت های ثانوی از جمله مسیر بیوسنتزی آلکالوئیدها و ترکیبات فنولی را القا کرد و محتوای این متابولیت­ها را در کالوس افزایش داد. بهینه سازی و افزایش تولید آلکالوئیدهای آماریلیداسه با توجه به خواص ضد آلزایمری، ضد ویروسی، ضد سرطانی و پاداکسایشی از لحاظ تجاری و پزشکی حائز اهمیت است.

Authors

لادن بیات

گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران

عذرا صبورا

گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Aksenova, M. A., Nechaeva, T. L., Zubova, M. Y., Goncharuk, ...
  • Alkhatib, R., Alkhatib, B., Abdo, N., Al-Eitan, L. & Creamer, ...
  • Beauchamp, C. & Fridovich, I. (۱۹۷۱) Superoxide dismutase: Improved assays ...
  • Heath, R. L. & Packer, L. (۱۹۶۸) Photoperoxidation in isolated ...
  • Hotchandani, T., de Villers, J. & Desgagné-Penix, I. (۲۰۱۹) Developmental ...
  • Koleva, L., Umar, A., Yasin, N. A., Shah, A. A., ...
  • Rivero-Montejo, S. d. J., Vargas-Hernandez, M., & Torres-Pacheco, I. (۲۰۲۱) ...
  • Sardar, T., Ishtiaq, M., Waqas-Mazhar, M., Maqbool, M., Moussa, I. ...
  • Szewczyk, A., Wojciech P., & Halina E. (۲۰۲۳) The influence ...
  • نمایش کامل مراجع