آنالیز با ریزباریکه یونی: ابزاری توانمند در باستان سنجی، مرمت و حفاظت اشیای تاریخی و فرهنگی

Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 50

This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_KCR-1-2_003

تاریخ نمایه سازی: 20 شهریور 1403

Abstract:

در بررسی تکنولوژی ساخت و محل تولید اشیای تاریخی و همچنین پیشنهاد و تدوین راهکار های حفاظتی و مرمت این آثار، داشتن اطلاعات کافی از نمونه مورد بررسی ضروری است. اطلاعات مورد نیاز بسته به نوع نمونه و اشیای تاریخی متفاوت است. تعیین و اندازه گیری دقیق ترکیب عنصری و مواد سازنده این اشیاء یکی از اطلاعات ضروری است که امروزه با استفاده از علوم و فنون آزمایشگاهی مدرن قابل دست­یابی است. در این مقاله، برخی از نتایج به ­دست ­آمده از بررسی نمونه های مختلف تاریخی و فرهنگی که در چند سال اخیر با استفاده از باریکه یونی میکرونی در آزمایشگاه وان­دوگراف پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای مورد مطالعه و پژوهش قرار گرفته اند، ارائه شده است. بررسی سفال های مینایی نقاشی­ شده جهت تعیین رنگدانه های مختلف به­ کاررفته در آن، تعیین ضخامت و خلوص لایه های طلاکاری­ شده در سفال­ های مینایی زراندود، بررسی و تعیین عامل درخشندگی در نقاشی های دیواری یک مکان تاریخی، بررسی علل خوردگی و تخریب یک نسخه از دست­نوشته های قدیمی، تعیین خلوص و عیار سکه های برنزی الیمایی، و همچنین بررسی و تعیین نوع شیشه­ های تاریخی ایرانی از جمله مواردی است که در این مقاله به آن ها اشاره خواهد شد. نتایج حاصل از این آنالیز ها و تعیین مواد تشکیل­ دهنده آن ها در مطالعه تکنیک ساخت و فن­ شناسی، بررسی اصالت نمونه ها، و نهایتا حفاظت این آثار تاریخی کمک قابل توجهی خواهد کرد.

Authors

داود آقا علی گل

Nuclear Science and Technology Research Institute, Physics and Accelerators Research School, Van de Graaff Laboratory, Tehran, Iran.

پروین اولیایی

Nuclear Science and Technology Research Institute, Physics and Accelerators Research School, Van de Graaff Laboratory,Tehran, Iran

محمود مردادی

۳. Expert , Nuclear Science and Technology Research Institute

محمد لامعی رشتی

Professor, Nuclear Science and Technology Research Institute