بررسی تنوع مورفولوژیکی، اکولوژیکی و درصد اسانس جمعیت های مختلف چند گونه آویشن (Thymus spp) مناطق شمال غرب و غرب ایران
Publish place: Iranian Journal of Rangelands and Forests Plant Breeding and Genetic Research، Vol: 27، Issue: 2
Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 24
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJRFP-27-2_011
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1403
Abstract:
DOR: ۹۸.۱۰۰۰/۱۷۳۵-۰۸۹۱.۱۳۹۸.۲۷.۲۹۲.۵۴.۲.۱۵۷۶.۱۶۰۶ آویشن ازجمله گیاهان بومی ایران است که با خواص بینظیر خود در زمره مهمترین گیاهان دارویی قرار دارد. در این پژوهش تنوع مورفولوژیکی، اکولوژیکی و درصد اسانس ۱۵ جمعیت آویشن (هشت جمعیت از گونه T. kotschyanus، سه جمعیت از گونه T.migricus، دوجمعیت از گونهT. fedtschenkoi و یک جمعیت از گونه T. fallax وT. pubescens) رویشگاههای طبیعی مناطق شمالغرب و غرب کشور بررسی شد. برای تعیین درصد اسانس، سرشاخههای گلدار جمعیتها در فصل گلدهی برداشت شدند و به روش تقطیر با آب با کمک دستگاه کلونجر به مدت سه ساعت اسانسگیری شدند. داده های خصوصیات خاک، پارامترهای آب و هوایی و موقعیت جغرافیایی رویشگاهها مشخص گردید، با توجه به نزدیکی جغرافیایی، تفاوت قابل ملاحظه ای بین مناطق جمعآوری آویشن مشاهده شد. این تفاوت ها به تنوع ژنتیکی بین جمعیتها منجر گردید و تنوع معنی داری برای تمام صفات اندازهگیری مشاهده شد. همبستگی بین درصد اسانس با طول گلآذین منفی و معنیداری بود. در تجزیه به مولفه های اصلی، سه مولفه نخست %۸۵ از کل تغییرات دادهها را توجیه نمودند. در تجزیه خوشهای ۱۵ جمعیت مورد مطالعه در سه گروه تقسیم شدند. بیشترین و کمترین میانگین صفات در گروه سوم و اول مشاهده شد و گروه دوم در وضعیت بینابینی قرار گرفت. طبق این نتایج، جمعیت چناره- گوگجه بیشترین میانگین برای صفات مورفولوژیکی را به خود اختصاص داد. از نظر بازده اسانس نیز تفاوت بین جمعیت ها معنی دار بود. دامنه بازده اسانس جمعیتها از ۹۲/۰ درصد تا ۸۲/۲ درصد بود که بیشترین مقدار به ترتیب مربوط به جمعیت سردشت- کولسه (۸۲/۲%) ، ارومیه- قوشچی (۹/۱%) و نقده- سلطانیعقوب (۷/۱%) بود. طبق نتایج حاصل از این پژوهش، جمعیت سردشت- کولسهعلیا از گونه T. fedtschenkoi، ارومیه- قوشچی از گونه T. migricus و جمعیت نقده- سلطانیعقوب از گونه T. kotschyanus به دلیل داشتن درصد اسانس بالا جهت استفاده در صنایع وابسته و داروسازی و برنامه های بهنژادی معرفی شدند.
Keywords:
Authors
R. Najafzadeh
استادیار، گروه گیاهان دارویی، مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه پست الکترونیک: r.najafzadeh@urmia.ac.ir
Z. Rashidi
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه گیاهان دارویی، مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه،
B. Shokri
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه گیاهان دارویی، مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه
H. Abdi
دانشجوی دکتری گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :