اثرات القاء پلی پلوئیدی در شرایط درون شیشه ای بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه نوروزک ((Salvia leriifolia Benth.
Publish place: Iranian Journal of Rangelands and Forests Plant Breeding and Genetic Research، Vol: 25، Issue: 1
Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 50
This Paper With 19 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJRFP-25-1_003
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1403
Abstract:
نوروزک (.Salvia leriifolia Benth) گیاهی علفی و چندساله، متعلق به تیره نعناعیان که در سال های اخیر خواص مختلف دارویی این گیاه شناخته شده است. پلی پلوئیدی درون شیشه ای گیاهان دارویی در سال های اخیر یکی از موضوعات جالب توجه در بیوتکنولوژی و کشت بافت گیاهی می باشند. بر این اساس، با استفاده از غلظت های مختلف کلشی سین (۰، ۰۵/۰، ۱/۰، ۲/۰ و ۵/۰ درصد) در سه سطح زمانی ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت، القای پلی پلوئیدی در جوانههای انتهایی گیاهچه های باززا شده نوروزکمطالعه شد. برای شناسایی گیاهان پلیپلوئید، خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی، بیوشیمایی و سیتوژنتیکی بررسی شد. نتایج نشان داد کهتاثیر تیمارهای مختلف کلشیسین بر درصد زندهمانی گیاهچههای حاصل در سطح احتمال ۱ درصد معنیدار میباشد. با مقایسه تیمارهای ۰۵/۰، ۱/۰، ۲/۰ و ۵/۰ درصد کلشیسین، بالاترین میزان زندهمانی ریزنمونهها در تیمار ۰۵/۰ درصد برابر با ۴۴/۸۴ درصد مشاهده شد. همچنین بالاترین میزان مرگ گیاهچه، در غلظت ۵/۰ درصد کلشیسین ثبت شد. القاء تتراپلوئیدی سبب تغییرات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی، سیتولوژیکی و ترکیبات شیمیایی از قبیل افزایش طول و عرض روزنه در سطح زیرین برگ، عرض برگ، سطح برگ، میزان کلروفیل برگ، میزان آنتیاکسیدان کل، فنل کل و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی شد (آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز)، همچنین موجب کاهش طول برگ و تراکم روزنه در واحد سطح برگ شد. تعداد کروموزوم گیاهان دیپلوئید برابر با ۲۲ عدد (۲n=۲x=۲۲) و در گیاهان تتراپلوئید برابر با ۴۴ (۲n=۴x=۴۴) بود. بنابراین می توان بیان کرد که کلشی سین بهطور موثری قابلیت القای پلی پلوئید در گیاه نوروزک را دارد.
Keywords:
Authors
B. Hosseini
هیات علمی دانشگاه ارومیه
S. Javanbakht
کارشناس ارشد، علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :