بررسی اثر غلظت های مختلف تنظیمکننده رشد گیاهی و نوع ریزنمونه بر میزان القای کالوس، رویان زایی و باززایی شاخساره مرزنجوش بخارایی (Origanum vulgare ssp. gracile)
Publish place: Iranian Journal of Rangelands and Forests Plant Breeding and Genetic Research، Vol: 24، Issue: 2
Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 50
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJRFP-24-2_010
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1403
Abstract:
مرزنجوش بخارایی (Origanum vulgar ssp. gracile) از گیاهان دارویی متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) میباشد. ترکیب غالب اسانس آن را کارواکرول تشکیل میدهد. در این تحقیق تاثیر غلظتهای مختلف ۲,۴-D در ترکیب با BAP بر روی کالوسزایی ریزنمونههای مختلف (کوتیلدون، هیپوکوتیل، گره، نوک شاخه و برگ) گیاه مرزنجوش بخارایی بررسی شد. اثر متقابل نوع محیط کشت در نوع ریزنمونه در سطح احتمال ۱ درصد معنیدار شد. در ریزنمونه برگ حداکثر القای کالوس (۱۰۰ درصد) در تیمارهای ۱ و ۳ میلی گرم در لیتر ۲,۴-D و در ریزنمونه گره در تیمار ۳ میلی گرم در لیتر ۲,۴-D حداکثر درصد القای کالوس (۳/۹۳ درصد) مشاهده شد. تیمار ۱/۰ میلی گرم در لیتر BAP کمترین میزان القای کالوس (صفر درصد) را در ریزنمونه برگ نشان داد. بیشترین درصد تولید کالوس رویانزا در محیط کشت MS حاوی ۱ میلی گرم در لیتر ۲,۴-D در ترکیب با ۱/۰ میلی گرم در لیتر BAP در ریزنمونه نوک شاخه بهدست آمد و کمترین میزان در محیط کشت MS بدون تنظیمکننده رشد گیاهی و محیط حاوی ۱/۰ میلی گرم در لیتر BAP در همه ریزنمونهها و در محیط حاوی ۵ میلی گرم در لیتر ۲,۴-D در ریزنمونه هیپوکوتیل مشاهده شد. با افزایش غلظت تنظیمکننده رشد گیاهی ۲,۴-D رویانزایی کاهش یافت و در بین ریزنمونهها نوک شاخه و گره بالاترین درصد رویانزایی را داشتند. در آزمایش بررسی اثر BAP در شاخهزایی ریزنمونهها، بیشترین میزان شاخهزایی (۱۰۰ درصد) در ریزنمونه گره و نوک شاخه در هر دو تیمار صفر و ۱/۰ میلیگرم در لیتر BAP بهدست آمد.
Keywords:
Authors
B. Hosseini
دانشیار، علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
A. Bighamat
کارشناس ارشد گیاهان دارویی، علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :