اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر بهبود تبعیت از درمان و چربی خون (کلسترول، تری گلیسیرید، LDL و HDL) در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو

Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 43

This Paper With 20 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_HPJ-13-50_005

تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1403

Abstract:

مقدمه: دیابت نوع ۲ گونه ای اختلال سوخت و سازی مزمن است که عامل بسیاری از مرگ و میرهای حال حاضر جهان بشمار ‍ می رود. هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر بهبود تبعیت از درمان و چربی خون (کلسترول، تری گلیسیرید، LDL وHDL) در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ بود. روش: این مطالعه نیمه آزمایشی با گروه گواه و طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ مراجعه کننده به مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم اصفهان در پاییز سال ۱۴۰۰ بودند که ۴۶ نفر آنان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به طور تصادفی در  دو گروه گواه (۲۳ نفر در هر گروه) قرار  گرفتند. اعضای گروه آزمایش تحت هشت جلسه درمان متمرکز بر شفقت (دو جلسه ۹۰ دقیقه ای در هفته) و گروه گواه در انتظار مداخله آموزشی قرار گرفتند. پرسشنامه تبعیت از درمان مدانلو (۱۳۹۲) و نیز ارزیابی چربی خون توسط پزشک متخصص برای هر دو گروه در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه انجام شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط بین- درون آزمودنی ها (تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر) در نسخه ۲۴ نرم افزارSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: یافته ها حاکی از بهبود تبعیت از درمان (۱۳۲/۳۶=F و۰۰۱/۰=P) و متعادل شدن سطوح چربی خون (تری گلیسرید، کلسترول، LDL و(HDL گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه و همچنین پایداری نتایج در مرحله پیگیری (۳۰۶/۷۰=F و۰۰۱/۰=P) بود. نتیجه گیری: درمان متمرکز بر شفقت با بهره گیری از فنونی مانند صندلی خالی و نوشتن نامه های شفقت آمیز دارای کارایی بالینی مناسبی برای بهبود تبعیت از درمان و متعادل کردن چربی خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ به شمار می رود.

Keywords:

تبعیت از درمان , چربی خون , درمان متمرکز بر شفقت , دیابت نوع ۲

Authors

زهرا دهقانی

کارشناسی ارشد، گروه روان شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

زهرا مردانی

استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

حسن رضوانیان

ستاد دانشکده پزشکی، گروه غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Afshari, A. (۲۰۱۸). Prediction of diabetic patients’ treatment adherence by ...
  • Costa-Cordella, S., Luyten, P., Cohen, D., Mena, F. & Fonagy, ...
  • DOI: ۱۰.۱۱۱۱/bjc.۱۲۰۴۳Hassannia, L., Fakhri, M. K. & Emadian, S. O. ...
  • نمایش کامل مراجع