معرفی ژنوتیپ های امید بخش زنبق ریزومی مناسب فضای سبز خشک منظر

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 3

This Paper With 6 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

GREENSPACE01_050

تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1403

Abstract:

زنبق آلمانی (Iris germanica L.) یکی از مهمترین انواع زنبق های ریش دار و از گیاهان بومی ایران است . صدها واریته با ارزش از این نوع در دنیا گسترش یافته و به عنوان یک گیاه چندساله زینتی کشت می شود. کاربردهای چندمنظوره و نیاز آبی کم زنبق ریزومی ، این گل را به یکی از پرطرفدارترین گیاهان زینتی در فضای سبز تبدیل نموده است .این تحقیق به منظور دورگ گیری بین کولتیوار های زنبق آلمانی جهت دستیابی به ارقام جدید در سالهای ۱۴۰۰-۱۳۹۲ انجام شده است . نتایج یافته ها نشان داد که در طی هشت سال اخیر ۱۲۰ ژنوتیپ جدید با تنوع منحصربه فرد در تیپ گل ، رنگ گل ، ارتفاع بوته ، زمان گلدهی ، تعداد گلجه و دوره گلدهی مشاهده شده است . بزرگترین کلکسیون و ژرم پلاسم زنبق های اصلاح شده در در پژوهشکده گل و گیاهان زینتی محلات مستقر شده است و برای اهداف تحقیقاتی ، علمی ، آموزشی وگردشگری استفاده قرار می گیرد. تنوع قابل توجهی از رنگ های زرد، قهوهای، صورتی ، یاسی ، زرشکی ، سفید و ترکیبی جدید در درفش و رنگ آویز که به زیبایی گل افزوده بود، مشاهده شد. بنابراین این هیبریدها به لحاظ صفات مهم و تجاری، قابلیت معرفی به عنوان رقم و ژنوتیپ امیدبخش را دارند. با توجه به تنوع رنگی بالا در هیبریدهای جدید زنبق آلمانی ، می توان در راه اندازی نمایشگاه دائمی برنامه ریزی کرد.

Authors

محمدحسین عظیمی

دانشیار، گروه ژنتیک و بهنژادی، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، محلات، ایران

انوشه یوسفبیکی

کارشناس ارشد، گروه فناوری و مدیریت تولید، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و تر ویج کشاورزی، محلات،ایران .

طیبه بساکی

استادیار، استادیار، گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران