لزوم توجه به خسارات ناشی از عدم النفع در قضاوت عادلانه (مطالعه تطبیقی در حقوق ایران، فقه امامیه، حقوق انگلیس و قواعد متحد الشکل تجاری آمریکا)
Publish Year: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 764
This Paper With 20 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
MAYBODLAW02_434
تاریخ نمایه سازی: 11 آبان 1395
Abstract:
با توجه به تقسیم خسارات مادی به مال موجود و عدم النفع، یکی از مسائل مهم در حوزه نقض قرارداد و شبه جرم، موضوع «عدم النفع» می باشد، که به دلیل تفاوت دیدگاه های فقهی حقوقی در مضمونه بودن آن و همچنین خلط میان این مفهوم با مفاهیم مشابه به ویژه «تفویت منفعت»، آراء متعارضی از سوی مراجع قضایی صادر گردیده است. هر چند که قول مشهور فقها - برخلاف حقوقدانان - بر غیر قابل مطالبه بودن خسارات ناشی از عدم النفع می باشد، اما با توجه به اینکه نفع، اولاً؛ تابع بازار (عرضه و تقاضا) است و ثانیاً؛ با لحاظ مفهوم موضوعی آن رجوع به عرف مسلم جامعه در تشخیص آن ضرورت دارد، عدم النفع محقق الحصول ضرر محسوب شده و قابل مطالبه است. در پژوهش حاضر، سعی شده است ضمن شاره ای اجمالی به مهمترین مباحث مربوط به عدم النفع از جمله تبیین مفهوم دقیق و ماهیت آن و همچنین تفکیک آن از دیگر خسارات مادی در حقوق ایران و فقه امامیه، این نوع خسارت در حقوق انگلیس و آمریکا (قواعد متحدالشکل تجاری آمریکا) مورد بررسی قرار گیرد.
Keywords:
خسارت , عدم النفع , تفویت منفعت , نقض قرارداد , شبه جرم , حقوق انگلیس , قواعد متحد الشکل تجاری آمریکا
Authors
ابراهیم تقی زاده
دانشیار و عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور تهران
محمد حسین فلاح یخدانی
دانشجوی دکتری رشته حقوق خصوصی و عضو هیأت علمی دانشگاه پیام نور مرکز میبد
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :