مطالعه پژوهش دس فریدمن (Des Freedman) با موضوع: سکوت سیاستگذاری رسانه ای (( The silence of media policy ))

8 آبان 1402 - خواندن 3 دقیقه - 385 بازدید





دانشگاه پیام نور (همه مراکز) 


دس فریدمن (۲۰۱۰) نظریه پرداز حوزه علوم ارتباطات ، در پژوهشی با عنوان سکوت سیاستگذاری رسانه ای ، چهره ناپیدای تصمیم گیری در مورد صنعت ارتباطات اینگونه اظهارنظر می کند که به طور معمول سیاستگذاری رسانه ای تنها دراقدام های محسوس تاکید دارد. این سیاستگذاری ها بر مواردی چون میزان دخالت دولت، فعالیتهای نظارتی، نقش جامعه در راهبری رسانه، طرح های ادغامی رسانه ها و غیره، تاکید دارد. آنچه در این حوزه کمتر مورد بررسی قرار می گیرد برخی مسائل و چارچوب های کلی در ساختارهای تصمیم گیری است تحلیلگران سیاستگذاری باید به فراتر از اقدامات محسوس و بلافصل تصمیم گیری در حوزه رسانه ها، نظر داشته باشند و فرایندهای ایدئولوژیک محرومیت و به حاشیه راندن برخی از طبقات جامعه در دسترسی به رسانه ها را که سیاستگذاری رسانه ها را دچار خدشه کرده و سبب بروز رهیافت هایی برای تغییر سیاستگذاری های کنونی شده است را در تعیین سیاست ها، درنظر بگیرند.

در نگاه نخست به نظر می رسد که سکوت جاری ، مطالب و مفاهیم زیادی در مورد رویکردهای سیاستگذاری رسانه ای در زمینه فعالیت های دولتها، واضعان مقررات که خود را آماده مدرنیزه کردن زیرساخت های ارتباطاتی و به روز کردن قواعد رسانه ای برای آینده دیجیتال کرده اند، را به منصه ظهور نرساند . دولت ها در سراسر جهان سرگرم شکل دادن به طرح هایی برای عرضه پهن باند با سرعتی فراتر از رشد «طبیعی» موجود در بازار هستند (352 :2010 ,Freedman).

باتوجه به فعالیت هایی که هم اکنون در حوزه سیاستگذاری رسانه ای صورت می گیرد، تاکید بر عدم تصمیم گیری و سکوت سیاستگذاری چه نتایجی می تواند در پی داشته باشد؟ جادارد تاکید کنیم که روایت «لیبرال» از عدم دخالت دولت و اصول آزاداندیشانه ای که عدم دخالت دولت متکی بر آنهاست، هنوز در رویکردهای سیاستگذاری رسانه ای اخیر از بین نرفته است. برای نمونه، این روایت لیبرال در اعلام نظر دولت انگلستان در مقابله با کنترل و نظارت بر خدمات رسانه ای در مذاکرات اخیر، درخصوص دستورالعمل خدمات رسانه ای اتحادیه اروپا، دیده می شود. در عکس العمل رسمی دولت در قبال کنترل قوی تر مطبوعات، در جهت کنترل برخی افراطهای روزنامه های زرد، بی میلی سیاستگذاران جهانی برایدخالت دیده میشود.

اینجاست که تاکید برعدم تصمیم گیری و سکوت سیاستگذاری می تواند از نظر « احترام به ارزش های غالب و سیاسی، رسوم و شعائر ملی» که قدرت را در زمینه سیاستگذاری ساختار می دهد، بسیار مفید واقع شود. چنین رویکردی، چگونگی تعیین دستور کار سیاستگذاری و شکل گیری اهداف، ترجیح برخی نظرات و خارج کردن برخی دیگر از نظرات از گردونه مباحث سیاستگذاری و چگونگی جستجوی منبع اطلاعات یا «شواهد» برای سیاستگذاری را شامل می شود.


دانشگاه پیام نور (همه مراکز)