کوچینگ تاب آوری چیست ؟

12 تیر 1403 - خواندن 8 دقیقه - 66 بازدید

کوچینگ تاب آوری به روشی اشاره دارد که به افراد کمک می کند تا با چالش ها و مشکلات زندگی به شکل موثرتری مقابله کنند و از شکست ها نجات پیدا کنند. 

کوچینگ تاب آوری یا resiliency شکلی تخصصی از کوچینگ است که افراد را قادر می سازد تا به طور موثر با چالش ها مقابله کنند و از شکست ها نجات یابند.

این نوع کوچینگ بر ایجاد ویژگی های شخصی مثبت، تقویت فرآیندهای رشد و بررسی تجربیات گذشته برای افزایش مهارت های تاب آوری تمرکز دارد.


کوچینگ تاب آوری نقش حمایت اجتماعی را درکنار عواملی چون مهارتهای فردی و خودکارآمدی یا معنویت و نگرش مورد تاکید قرار داده و این برای علاقه مندان به کوچینگ تاب آوری و تسهیلگران تاب آوری بسیار شایسته توجه است


کوچینگ تاب آوری یا resiliency شکلی تخصصی از کوچینگ است که افراد را قادر می سازد تا به طور موثر با چالش ها مقابله کنند و از شکست ها نجات یابند این کتاب توسط دکتر محمدرضا مقدسی مدیر و موسس خانه تاب آوری و دکتر مرضیه نزاکت الحسینی ترجمه و انتشارات پروچستا آن را منتشر کرده است .





در طی سالهای  گذشته کوچینگ جایگاه ویژه ­ای در کشور ما به خود اختصاص داده است و تبدیل به موضوع جذابی برای افراد در حرفه­ های مختلف شده است. برای آشنایی بهتر با کوچینگ بهتر است در ابتدا به تاریخچه­ آن نگاهی بیاندازیم. اولین استفاده ­ای که از واژه­ ی “کوچ” صورت گرفته است به سال ۱۸۳۰ و دانشگاه آکسفورد برمی­ گردد. در آن زمان کوچ به معلم خصوصی گفته می­ شد که دانشجویی را در طی فرآیند امتحان همراهی می­ کرد. بعد از آن، در سال ۱۸۶۰، واژه ­ی کوچ در ورزش نیز جایگاه پیدا کرد. 


«کوچینگ همراهی کردن مراجع در یک فرآیند متفکرانه و خلاقانه است که به او کمک می­ کند پتانسیل­ های فردی و شغلی خود را به بهترین نحو ارتقاء بخشد.”

آنچه از این تعریف برمی­ آید این است که کوچینگ تلاشی است برای کمک به افراد برای ایجاد کردن تغییراتی که مایلند در زندگی­ شان بدهند، و کمک به آنها برای حرکت در مسیر مطلوب و مورد علاقه­ شان. در واقع، کوچینگ به افراد کمک می ­کند توانایی­ های بالقوه­ خود را بالفعل کنند و از این طریق عملکردشان را در زندگی فردی، اجتماعی و شغلی بهبود بخشند. در کوچینگ عقیده بر این است که افراد به صورت درونی جواب مشکلاتشان را می­ دانند، ولی برای دست یافتن به آن نیاز به کمک دارند. بنابراین، کوچ چیزی به مراجع یاد نمی­ دهد بلکه به او در فرآیند یادگیری کمک می­ کند.


نکته­ بسیار مهمی که در کوچینگ وجود دارد این است که “نصیحت کردن” جایگاهی در کوچینگ ندارد. در واقع، از آنجایی که در کوچینگ اعتقاد بر این است که خود افراد بهتر از کوچ صلاح کار خود را می­ دانند، تنها وظیفه­ کوچ کمک به مراجع در جهت دستیابی و بهره­ برداری از توانایی­ها و مهارت­های خود است. 


افراد به دلایل زیادی به کوچینگ نیاز پیدا می­ کنند که از رایج­ ترین آنها می توان به مشکلات توسعه­ شغلی، روابط محیط کار (مثلا نحوه­ ارتباط با رئیس و همکاران)، ایجاد تعادل بین زندگی فردی و زندگی شغلی، ایجاد اعتماد به نفس برای ارائه­ و مدیریت خود در محیط کار (مثلا در جلسات و سمینارها)، مدیریت استرس و نارضایتمندی، نیاز به کمک در تصمیم گیری­ های دشوار و حیاتی، و مطمئن شدن از نحوه­ عملکرد شغلی نام برد.اکثر افرادی که کوچینگ را تجربه کرده ­اند معتقدند کوچینگ زندگی آنها را متحول کرده است، و به صورت شگفت­ انگیزی دیدگاه آنها را راجع به زندگی و شغل­شان تحت تاثیر قرار داده است.


 علاوه بر این، این افراد معتقد هستند در نتیجه­ کوچینگ مهارت­ رهبری و مدیریت در آنها ارتقاء پیدا کرده است، خلاق­ تر شده­ اند و بازدهی­ شان چند برابر شده است. مزایایی که اینگونه افراد راجع به کوچینگ مطرح می­ کنند بالا رفتن اعتماد به نفس، بهبود روابط، بهبود مهارت­های ارتباطی، و ارتقاء عملکرد شغلی است.


کوچینگ تاب آوری بر ایجاد دارایی های شخصی، تمجید از فرآیندهای رشد و بحث در مورد تجربیات گذشته برای افزایش مهارت های تاب آوری تمرکز دارد.

این شکل از کوچینگ برای هر کسی که با چالش های دشوار، انتقال یا مهاجرت، استرس مزمن یا هدف رشد شخصی یا حرفه ای مواجه است، سودمند است.


کوچینگ تاب آوری شامل کار با یک مربی حرفه ای تاب آوری است که به افراد کمک می کند تا با استفاده از استراتژی های عملی، راهنمایی و پشتیبانی، ذهنیت منعطف و تاب آوری را در خود ایجاد کنند. این نوع کوچینگ برای هر کسی که با چالش های دشوار، انتقال یا مهاجرت، استرس مزمن یا هدف رشد شخصی یا حرفه ای مواجه است، مفید است.


یکی از اصول کلیدی کوچینگ تاب آوری، استفاده از تمرینات ذهن آگاهی است.

کوچ ها می توانند قبل از هر جلسه، تمرینات ذهن آگاهی را انجام دهند تا بتوانند در طول جلسه بهتر متمرکز بمانند و درگیر افکار و احساسات خود نشوند. این تمرینات، تاب آوری کوچ را برای کار کردن بر روی تاب آوری مراجعان بالا می برد.


در کوچینگ تاب آوری، نحوه تفکر افراد درباره رویدادها اساس کوچینگ شناختی-رفتاری است.


بررسی تفکر افراد نقطه شروعی برای آشنایی با دنیای درونی آنها است و به آنها کمک می کند تا بفهمند نگرش ها و باورهایشان در مواجهه با سختی ها، کمک کننده یا مانع و آسیب رسان هستند.

دکتر کارول پمبرتون بیش از ۳۰ سال است که به افراد کمک کرده است احساس رضایت و موفقیت را  درزندگی حرفه­ ای خود تجربه کنند. کارول پمبرتون در طی این سال­ها به عنوان کوچ اجرایی و کوچ حرفه ­ای مراجعان بسیاری را در زمینه­ های کاری مختلف در سرتاسر دنیا هدایت کرده است. علاوه بر این، بسیاری از مراجعان کارول توانسته ­اند با استفاده از تجارب او مهارت کوچ کردن دیگران را کسب کنند.

کارول دکتری خود را در زمینه­ ی تاب­ آوری کسب کرده است و این مهارت در کنار تبحر او در حوزه­ ی کوچینگ حرفه ­ای و کوچینگ اجرایی او را تبدیل به فردی متخصص در زمینه ­ی کوچینگ تاب­ آوری نموده است.

کارول پمبرتون کوچ رسمی فدراسیون بین­ المللی کوچینگ، عضو رسمی موسسه ­ی ارشد توسعه و منابع انسانی انگلستان، و استاد مدعو دانشگاه آلستر در ایرلند است.

دکتر پمبرتون در زمینه­ ی کوچینگ سازمانی بسیار شناخته شده و مورد تایید موسسه­ ی مدیریت و رهبری که یکی از شناخته ­شده ­ترین موسسات بین­ المللی در زمینه ­ی مدیریت و رهبری است می­باشد. کارول تاکنون هدایت و آموزش مدیران ارشد اجرایی شرکت­های بزرگ مخابرات، کارمندان ارشد دولت، مدیران عامل شاغل در بخش بهداشت و درمان انگلستان، و شرکت­های خصوصی و دولتی دیگر را به عهده داشته است. دکتر پمبرتون در زمینه­ های سرمایه­ گذاری، خرده ­فروشی، و تکنولوژی اطلاعات سابقه ­ی فعالیت داشته است که به دانش او در زمینه­ ی مشاغل و توسعه مدیریت بسیار کمک کرده است.


دکتر پمبرتون مطالب بسیاری را در قالب کتاب، مقاله، محتوی صوتی و تصویری و پکیج­ های آموزشی در رابطه با مسائل مربوط به مدیریت، یافتن حرفه­ ی مناسب، و کوچینگ حرفه­ ای، اجرایی و کوچینگ تاب ­آوری منتشر کرده است.


از میان کتاب­های منتشر شده توسط دکتر پمبرتون می­توان به کتاب کوچینگ راه حل محور، توافق شغلی جدید، و آخرین کتاب او در زمینه­ ی تاب­ آوری تحت عنوان «تاب­ آوری: اقدام در کوچینگ» که در سال ۲۰۱۵ به چاپ رسیده است نام برد.