اهمیت و ارزش تاب آوری نابینایان

17 شهریور 1403 - خواندن 5 دقیقه - 45 بازدید

 تاب آوری بخشی از توانایی های نابینایان است 

تاب آوری می تواند به افراد نابینا کمک کند تا بر چالش ها غلبه کنند و زندگی رضایت بخشی داشته باشند.

تاب آوری نابینایان به معنای انعطاف پذیری و سازگاری مثبت فرد نابینا با موقعیت های چالش برانگیز و مخاطره آمیز است.

تاب آوری برای افراد نابینا برای حفظ استقلال، دنبال کردن مشاغل و تجربه کامل جهان بسیار مهم است.

تاب آوری بخشی از توانایی های نابینایان است که به آنها کمک می کند شرایط نامطلوب را پشت سر بگذارند و با سازگاری با سختی ها قدرت تخریب آن ها را تا حدی فرو بکاهند

تحقیقات نشان می دهد که تاب آوری در افراد نابینا به طور طبیعی ممکن است بیشتر از افراد بینا باشد.

 این امر به دلیل نیاز نابینایان به سازگاری با چالش های خاص ناشی از محدودیت های حسی و موانع محیطی است.

 افراد نابینا معمولا مهارت های خاصی را برای مقابله با شرایط دشوار توسعه می دهند و به همین دلیل ممکن است در مواجهه با مشکلات، انعطاف پذیری بیشتری از خود نشان دهند

. با این حال، تاب آوری در هر دو گروه تحت تاثیر عوامل فردی، اجتماعی و محیطی قرار دارد. بنابراین، نمی توان به سادگی گفت که یک گروه به طور کلی تاب آوری بیشتری دارد، بلکه باید به شرایط خاص هر فرد توجه کرد.


موضوع آموزش تاب آوری نابینایان از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که زندگی با نابینایی برای هر کسی، خواه تحصیل کرده یا بی سواد، ثروتمند یا فقیر به طور جدی محدود کننده است.

 افراد نابینا نسبت به افراد سالم به سطح قویتر و بالاتری از تاب آوری نیاز دارند.

 با توجه به محدودیتهای حسی و موانع محیطی، برآوردن احتیاجات روزمره مستلزم توان و قدرتی مضاعف است.برای اولین بار در کشور اولین کارگاه تاب آوری ویژه نابینایان، به همت معاونت توانبخشی اداره کل بهزیستی برگزار شد. هدف از برگزاری این کارگاه، ارتقای تاب آوری و سلامت روان نابینایان بود.


مقایسه تاب آوری بین افراد بینا و نابینا


نتایج پژوهش ها نشان می دهد بین افراد بینا و نابینا در میزان تاب آوری تفاوت معناداری وجود ندارد. به عبارت دیگر، سطوح تاب آوری نابینایان بر اساس مرحله زندگی و شرایط فردی متفاوت است و لزوما به دلیل نابینایی پایین نیست.تحقیقات نشان می دهد که افراد نابینا معمولا مهارت های خاصی را در مواجهه با مشکلات توسعه می دهند. این افراد به دلیل تجربه های چالش برانگیز، ممکن است در حل مسائل و سازگاری با شرایط جدید قوی تر باشند. از سوی دیگر، افراد بینا نیز تاب آوری بالایی دارند، اما ممکن است به دلیل دسترسی به اطلاعات بصری، کمتر به توسعه مهارت های جایگزین نیاز داشته باشند. در نهایت، تاب آوری به عوامل فردی، اجتماعی و محیطی بستگی دارد و نمی توان به سادگی آن را بین این دو گروه مقایسه کرد. هر دو گروه می توانند با چالش ها به شیوه های منحصر به فردی مواجه شوند.

یک مطالعه روی تاب آوری بزرگسالانی که با نابینایی در اتیوپی زندگی می کنند نشان داد که آن هایی که دچار نابینایی تصادفی (اکتسابی در مراحل بعدی زندگی) بودند نسبت به افراد دارای نابینایی مادرزادی تاب آوری بیشتری داشتند(Tsigie G. Zegeye، 2020).این ممکن است به این دلیل باشد که افراد مبتلا به نابینایی تصادفی، خاطرات بصری و یادگیری بصری قبلی را حفظ می کنند، که می تواند آنها را برای کشف محیط خود برانگیزد.

-حمایت اجتماعی از سوی دوستان، خانواده و حتی غریبه ها و همچنین نگرش مثبت افراد بینا می تواند افراد نابینا را برای داشتن یک سبک زندگی فعال و ایجاد تاب آوری تحت تاثیر داشته باشد.


اثربخشی قصه درمانی بر تاب آوری نابینایان


پژوهش ها نشان می دهند آموزش قصه درمانی می تواند بر تاب آوری و تنظیم شناختی هیجان دانش آموزان نابینا موثر باشد. قصه درمانی به نابینایان کمک می کند تا با چالش ها و مشکلات زندگی بهتر کنار بیایند و سازگاری بیشتری داشته باشند.یافته ها نشان می دهند که قصه درمانی به طور معناداری تاب آوری دانش آموزان نابینا را افزایش می دهد.


 راهکارهای ارتقاء تاب آوری نابینایان


برخی راهکارهای ارتقاء تاب آوری نابینایان عبارتند از:


- آموزش مهارت های زندگی و سازگاری به نابینایان

- ایجاد حمایت های اجتماعی و خانوادگی مناسب

- آموزش تکنیک های مقابله ای موثر

- ایجاد فرصت های شغلی و آموزشی مناسب برای نابینایان

- ارائه خدمات مشاوره ای و روان شناختی به نابینایان


مطهره پرنیان مشاور و مددکار اجتماعی در خاتمه این مطلب آورده است تاب آوری نابینایان نقش مهمی در سازگاری و بهزیستی آنها دارد. با آموزش و حمایت مناسب می توان تاب آوری نابینایان را ارتقا داد و به آنها کمک کرد تا با چالش های زندگی بهتر کنار بیایند.