عملکرد ضعیف و غیر علمی (یگان حفاظت محیط زیست) پارک پردیسان تهران

17 مهر 1403 - خواندن 5 دقیقه - 30 بازدید



پارک وسیع پردیسان، یکی از بوستان‎های باصفا و بسیار قدیمی شهر تهران است که در منطقه 2 پایتخت، قرار گرفته است. این پارک، به دلیل نقش مهمی که در تصویه هوای کلان شهر تهران ایفا می کند، به ریه پایتخت، معروف است.

در جوامع کنونی، شهروندان بیشتر اوقات خود را در فضاهای خصوصی می گذرانند که روزبه روز نیز در حال گسترش بوده و دیگر فضاهای عمومی به مسیرهایی برای ارتباط فضاهای خصوصی بدل گشته اند؛ این در حالی است که به دلایل مختلف از جمله گرایش به زندگی ماشینی، حضور گسترده وسایل نقلیه و تغییر چهره شهر به واسطه چیرگی اتومبیل بر فضای شهری، افزایش سرعت جابه جایی، جدایی گزینی مردم از فضاهای عمومی، نادیده انگاری ارزش های اجتماعی، فرهنگی و هویتی نهفته در فضاهای عمومی، بی توجهی به حفظ و ارتقای حیات جمعی در دهه های پیشین، برخی از این فضاها در مقیاس های مختلف شهری اهمیت و نقش خود را از دست داده اند.

فضاهای عمومی یک شهر مکان هایی هستند که شهروندان را گرد هم فرا می خوانند و آنان را نسبت به شهر خود مسئول می سازند؛ افراد را از فضاهای خصوصی خود (اتومبیل، خانه، محل کار و...) بیرون می کشانند و موجب ایجاد تعامل افراد با هم و تزریق روح حیات به کالبد بی جان شهرها می شود تا بار دیگر شهرها در تاریخ تمدن ساز و راهگشای پیشرفت های جامعه بشری شوند؛ چراکه شهر از طریق فضاهای عمومی جایی برای زندگی جمعی بر پایه همبستگی و همیاری می شود.

عملکرد اصلی فضای عمومی، فراهم آوردن و بسترسازی برای حضور مردم است، لذا ابعاد اجتماعی و فرهنگی آن از جایگاه ویژه ای برخوردار است؛ انسان به عنوان مهم ترین عامل در پویایی فضاهای شهری، نیازمند بستری مناسب برای حضور موثر در فضاهای عمومی است؛ پاسخگویی به نیازهای اجتماعی انسان و تامین فرصت های لازم در زمینه کسب تجارب اجتماعی وی، مستلزم وجود فضا و قرارگاه کالبدی است و فضای عمومی ظرفیتی عظیم در پاسخ به این جنبه از حیات انسان در جوامع شهری محسوب می شود.

امروزه با افزایش جمعیت شهری و گسترش و توسعه شهرها، واژه فضای سبز و کاربری های فضای سبز شهری نیز مورد توجه بیشتری قرار گرفته است؛ از این رو هر چه شهرها بزرگتر می شوند، احساس نیاز نیز بیشتر افزایش می یابد.

فضاهای سبز در شهرها، به ویژه شهرهای بزرگ و صنعتی دارای عملکردهای مختلفی هستند؛ فضای سبز از یک سو موجب بهبود وضعیت زیست محیطی شهرها می شود و از سوی دیگر شرایط مناسبی را برای گذران اوقات فراغت شهروندان مهیا می کند. از دیدگاه حفاظت محیط زیست، فضای سبز شهری بخش جاندار ساخت کالبدی شهر را تشکیل می دهد و اهمیت فضاهای سبز شهری تا بدان حد است که امروزه وجود این کاربری به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع به حساب می آید.

عدم محافظت از گونه های زیستی در پارک پردیسان تهران (ضعف بزرگ یگان محافظت از محیط زیست پارک پردیسان تهران)

محافظت از گونه های زیستی یکی از مهم ترین مسائل محیط زیستی جهان است. گونه های زیستی، به عنوان بخش مهمی از اکوسیستم ها، برای حفظ تعادل طبیعت و ارائه خدمات زیست محیطی و اقتصادی برای بشر بسیار ارزشمندند. اما متاسفانه، در دهه های اخیر، پدیده نابودی گونه های زیستی به دلیل فعالیت های انسانی، به یکی از بزرگترین چالش های محیط زیستی تبدیل شده است. بنابراین، محافظت از گونه ها به عنوان مسئله ای بسیار مهم و ضروری شناخته شده است.

چه باید کرد؟

چه باید کرد!؟ پرسش بسیار مهمی است. در ادامه قصد داریم روش هایی را معرفی کنیم که طی آن، بتوان این وظیفه انسانی را به انجام رساند.

بررسی وضعیت فعلی؛ کجای کاریم؟!

برای محافظت از موجودات زیستی اولین قدم بررسی وضعیت فعلی آن ها و شناسایی گونه هایی است که در وضعیت نابودی و یا در معرض خطر قرار دارند. سپس، باید راهکارهایی برای حفظ و نگه داری آن ها ارائه شود. این راهکارها می توانند شامل ایجاد مناطق حفاظت شده، حفاظت از محیط زیست، کنترل شکار و صید غیرقانونی، کاهش تخریب محیط زیست و ترویج کشاورزی پایدار و مدیریت بهینه منابع طبیعی باشند.