شناسایی و معرفی نظامهای آبیاری و جایگاه آب در آداب و رسوم مردم خوزستان

نوع محتوی: طرح پژوهشی
Language: Persian
استان موضوع گزارش: خوزستان
شهر موضوع گزارش: کارون
Document ID: R-1047516
Publish: 14 October 2018
View: 403
Pages: 11
Publish Year: 1386

نسخه کامل Research منتشر نشده است و در دسترس نیست.

  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Research:

Abstract:

خوزستان یکی از کهن ترین مراکز تمدن در جهان می باشد که از سپیده دم تمدن ، مرکز و محل زندگی اقوام پیش از تاریخ بوده است . رودخانه های جاری نیز دشت خوزستان را به یکی از حاصلخیزترین جلگه های کشور تبدیل ساخته , از این رو در طول تاریخ نظر انسان های ساکن در آن را معطوف به استفاده از آب نموده است که حاصل آن ساخت بند ها ، آسیابها ، قناتها و کانال های متعدد در ادوار مختلف بوده است. علاوه بر آن خلق شیوه های حفظ و نگهداری آب و بهره برداری از آن به ایجاد سازمان های مختلف و نوعی دیوان سالاری انجامیده است که در طی قرون متمادی با کمی تفاوت به حیات خود ادامه داده است.  بررسی ها نشان می دهد که در دوره هخامنشی روش های آبیاری توسعه قابل توجهی داشته و در عصر ساسانی فنون سد سازی , آب رسانی و روش های بهره برداری از آب به اوج خود رسیده بود . مدارک موجود حاکی از وجود دیوانی به نام دیوان آب در بین ادارات دوران اسلامی می باشد که وظیفه اش تعیین سهم مالکان از آب و ثبت نقل و انتقالات آن در دفاتر قانونی بوده است .

همچنین سیاحان در آثار و سفرنامه های به جای مانده از خود, به نظام های آبیاری در نقاط مختلف خوزستان و تقسیم آب در نواحی تحت نظر میراب ها اشاره داشته و از نحوه آبیاری شبانه مزارع و منافع آن مطالبی ارائه داده اند.

نظام های آبیاری بعنوان بخشی از فهرست طولانی فرهنگ ایران توانسته خود را با تحولات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هر دوره تطابق داده و به حیات خود ادامه دهد و باورهایی را در زندگی و آداب مردم به یادگار بگذارد که همگی در راستای حفظ، نگهداری و جلوگیری از اتلاف آب بوده است .

این تحقیق با هدف شناخت نظام های آبیاری و جایگاه آب در آداب , اعتقادات و باورهایی مردم  استان , انجام شده و سعی دارد تا با معرفی نظام های سنتی آبیاری و ... توجه نسل امروز را به این بخش از سابقه و تمدن درخشان کشور معطوف نماید از اینرو ,با مطالعه اسناد ، مدارک و متون تاریخی، سفرنامه ها ، خاطرات و بازدیدهای میدانی ، مصاحبه با متخصصین و مطلعین محلی, اطلاعات گردآوری و مورد بررسی قرار گرفته و پس از فیش برداری , مطالب مورد نیاز استخراج گردیده است .

همچنین در این تحقیق بعضی از مراسمات مردم خوزستان نظیر مراسم طلب بیان شده آنگاه قصه ها ، باورها ، ضرب المثل ها وکنایه هایی که هنوز در بین مردم این سرزمین رایج است و  بسیاری از آنها برای حفظ و حراست از منابع آب یا پیشگیری از آلودن آن در حافظه ها باقی مانده , تشریح گردیده و در ادامه آیین مذهبی ، آداب و رسوم مندائیان ( صابئین ) به عنوان یکی از اقوام بسیار قدیمی ساکن در خوزستان که اکثر آداب و رسوم آنها با آب جاری صورت می گیرد , مورد مطالعه قرار گرفته است , آنگاه پس از معرفی ابزار و وسایل مرتبط با آب و ذخیره و حمل آن , آسیاب های آبی شرح داده شده  و در پایان شغل های مرتبط با آب بیان گردیده است .

 

پیش گفتار Research

    خوزستان یکی از کهن ترین مراکز تمدن در جهان می باشد که از سپیده دم تمدن ، مرکز و محل زندگی اقوام پیش از تاریخ بوده است . رودخانه‌های جاری نیز دشت خوزستان را به یکی از حاصلخیزترین جلگه‌های کشور تبدیل ساخته , از این رو در طول تاریخ نظر انسان های ساکن در آن را معطوف به استفاده از آب نموده است که حاصل آن ساخت بند ها ، آسیابها ، قناتها و کانال های متعدد در ادوار مختلف می باشد علاوه بر آن خلق شیوه‌های حفظ و نگهداری آب و بهره برداری از آن, به ایجاد سازمان های مختلف و نوعی دیوان سالاری انجامیده که در طی قرون متمادی با کمی تفاوت به حیات خود ادامه داده است.  بررسی ها نشان می دهد که در دوره هخامنشی روش‌های آبیاری توسعه قابل توجهی داشته و در عصر ساسانی فنون سد سازی , آب رسانی و روش های بهره برداری از آب به اوج خود رسیده بود . مدارک موجود حاکی از وجود یک سیستم اداری به نام دیوان آب در دوران اسلامی می باشد که وظیفه‌اش تعیین سهم مالکان از آب و ثبت نقل و انتقالات آن در دفاتر قانونی بوده است .

همچنین سیاحان در آثار و سفرنامه های به جای مانده از خود, به نظام های آبیاری در نقاط مختلف خوزستان و تقسیم آب در نواحی تحت نظر میراب ها اشاره داشته و از نحوه آبیاری شبانه مزارع و منافع آن مطالبی ارائه داده اند.

 نظام های آبیاری بعنوان بخشی از فهرست طولانی فرهنگ ایران توانسته است خود را با تحولات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هر دوره تطابق داده و به حیات خود ادامه دهد‌ و باورهایی را در زندگی و آداب مردم به یادگار بگذارد که همگی در راستای حفظ و نگهداری ، جلوگیری از آلودگی و اتلاف آب بوده است .

این تحقیق با هدف شناخت نظام های آبیاری و جایگاه آب در آداب , اعتقادات و باورهایی مردم  استان خوزستان  انجام شده و سعی دارد تا با معرفی نظام های سنتی آبیاری و ... توجه نسل امروز را به این بخش از سابقه و تمدن درخشان کشور معطوف نماید. از این رو , با مطالعه اسناد ، مدارک و متون تاریخی، سفرنامه ها ، خاطرات و بازدیدهای میدانی ، مصاحبه با متخصصین و مطلعین محلی, اطلاعات گردآوری و مورد بررسی قرار گرفته و پس از فیش برداری , مطالب مورد نیاز استخراج گردیده است .

هدف تحقیق :

در این پژوهش هدف روشن نمودن چگونگی پیدایش نظام های آبیاری درتاریخ ایران از پس اسطوره ها و شناخت افسانه ها و چگونگی سیر تکامل آنها در طول قرون متمادی بوده و نوع برخورد انسان ( در این فلات و خصوصاً در خوزستان ) با مسئله مهارآب همچنین یافتن رد پای آب در مراسم اسطوره ها و افسانه ها می باشد . هر چند بعضی از آنها امروزه به ظاهر کارکرد خود را از دست داده اند ولی در زمان خود نوعی کارکرد داشته اند .

فهرست مطالب Research

فصل اول

کلیات 1

1 - 1 -  اهداف 2

2 - 1 -  پرسش های پژوهش 3

فصل دوم

معرفی نظام های آبیاری  4

1 - 2 - تاریخچه 5

1-1-2 -  آبیاری بوسیله قنات یا کانال های زیرزمینی 5

2 - 2 - نظام های سنتی کشت و  آبیاری در خوزستان 14

1 - 2 – 2 - قراع 15

2 – 2 - 2 - بنکو یا بنه تحلیل رفته 16

3 – 2 – 2 -  گروه های زراعت جمعی زارعان اصفهانی در دزفول 17

فصل سوم

آب در اساطیر , ضرب المثل ها , داستان ها و مراسم 26

1 - 3 - آب در اساطیر 27

2 - 3 - ضرب‌المثل‌ها , کنایه ها و  باورها 34

1 -2 - 3 - ضرب‌المثل‌ها 34

2 -2 - 3 - کنایات 34

‌3 -2 - 3 - باورها 35

3 - 3 – مراسم 37

1 - 3 - 3 - مراسم طلب باران 37

2 - 3 - 3 - مراسم آفتاب خواهی 40

4 - 3 - قداست چشمه ها 41

5 - 3 -  قصه های مربوط به آب 42

1 - 5 - 3 - لیوان طلایی 44

2 - 5 - 3 -  قصه سیاه زنگی 47

3 -5 - 3 -  دختر خوشبخت 48

4 - 5 - 3 -  قصه چاچا پسر چوچول 50

6 - 3 -  آب در سفرنامه ها 51

 

7 - 3 - آب در ادیان 53

1- 7 - 3 - اصول دین صابئین مندائی  55

2- 7 - 3 - مراسم ذبح 56

3- 7 - 3 - اعیاد مهم 56

4- 7 - 3 - کتابهای مهم صابئین مندائی 57

5- 7 - 3 -  نکاتی در مورد سال ,خط و زبان مندائی 57

6- 7 - 3 -  برخی از اعتقادات مندائیان در خصوص آب 58

فصل چهارم

ابزار و وسایل و شغل های مرتبط با آب 63

1 - 4 - ابزار و وسایل مرتبط با آب 63

2 – 4 -  وسایل ذخیره و حمل آب 64

3- 4 - آسیاب 73

1 - 3 - 4 - انواع آسیاب ها در ایران 73

2 - 3 - 4 - آسیاب های شوشتر 74

3 - 3 - 4 - آسیاب های دزفول 76

4 - 4 - شغل های مرتبط با آب 90

منابع و مأخذ 92

پیوست ها و ضمائم 95

نمایش کامل متن