سن سنجی، پترولوژی، ژئوشیمی و تکتونوماگماتیسم سنگ های حدواسط و مافیک کمپلکس پلوتونیک برنورد (شمال غرب بردسکن)
Publish place: Journal of Economic Geology، Vol: 10، Issue: 2
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 426
This Paper With 24 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECONG-10-2_006
تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1399
Abstract:
کمپلکس پلوتونیک برنورد واقع در زون ساختاری تکنار، در شمال خرد قاره ایران مرکزی و در20 کیلومتری شمالغرب شهرستان بردسکن قرار دارد. این مجموعه با سنی معادل اواخر پرکامبرین (نئوپروتروزوئیک)، نتیجه فعالیت ماگمایی وسیع شمال خرد قاره ایران مرکزی در اثر پدیده کوهزایی کاتانگاهی است. مشابه این ماگماتیسم در شمال خرد قاره ایران مرکزی بهصورت کمربند ولکانو- پلوتونیک خواف- کاشمر- بردسکن همچون گرانیتوئیدهای کاشمر وجود دارد. این کمپلکس بزرگ مقیاس در واقع مجموعهای گرانیتوئیدی شامل سنگهای گرانیتی، گرانودیوریتی، تونالیتی و گرانوفیری است که بخش مرکزی آن از یک گروه واحدهای گابرویی، دیوریتی و کوارتزدیوریتی تشکیلشده است. بافت اصلی این سنگهای حدواسط و مافیک، گرانولار متوسط تا درشتبلور است و بافتهای پورفیروئید بهویژه در سنگهای حدواسط و بافتهای پوئیکلیتیک و سابافیتیک در سنگهای گابرویی بهصورت پراکنده به چشم میخورد. کانی اصلی فرومنیزیندار سنگهای مافیک و حدواسط، کانی هورنبلند است و در نمونههای کوارتزدیوریتی، بیوتیت نیز دیده میشود. سنگهای حدواسط و مافیک کمپلکس پلوتونیک برنورد از لحاظ ژنتیکی با سنگهای گرانیتوئیدی این مجموعه ارتباطی مستقیم دارند. از لحاظ ارتباط صحرایی و بررسیهای سنی چنین مشخص میشود که این واحدهای مافیک و حدواسط نسبت به واحد گرانیتی و دیگر واحدهای نفوذی اسیدیی این کمپلکس قدیمیتر بوده و توسط این واحدها قطع شدهاند.
بر اساس سنسنجی دیوریتهای منطقه برنورد با استفاده از کانی زیرکن بهروش U-Pb، سن این تودههای نفوذی 32/4± 96/551 میلیون سال قبل (اواخر پرکامبرین) بهدست آمده است. بر پایه بررسیهای ژئوشیمیایی، تحولات ماگمایی این سنگها از نوع تولئیتی و کالکآلکالن بوده و شاخص اشباع از آلومین این سنگها متاآلومین است. دیوریتها و گابروهای برنورد از نوع پتاسیم متوسط بوده و از لحاظ ویژگیهای ژئوشیمیایی نسبت به عناصر ناسازگار La, Rb, K, U, Pb بههمراه Th غنیشدگی نشان میدهند؛ در حالیکه عناصری مانند Nb, Ti, Ta, Sr, Ba تهیشدگی شاخصی را در مقایسه با کندریت ارائه میدهند.
ویژگی ایزوتوپی i(143Nd/144Nd) دیوریتها و گابروهای برنورد در گستره 51203/0 تا 51214/0 بهدست آمده است. مقدار عددی نسبت i(87Sr/86Sr) این تودههای نفوذی در گستره 7038/0 تا 7135/0 اندازهگیری شده است. مقدار عددی ƐNd(T=552) دیوریتها و گابروهای برنورد از 0/2 تا 0/4 بهدست آمده است. مقادیر پایین i(87Sr/86Sr) نمونههای دیوریت و گابروهای منطقه برنورد و مقادیر Ɛ0Nd(present) این تودههای نفوذی که 2/0- تا 0/4 محاسبهشده است، نشاندهنده آن است که تولید چنین تودههای نفوذی میتواند به منبعی از گوشته بالایی یا پوسته قارهای زیرین تحت آلایش قرارگرفته شده، نسبتداده شود. محیط تشکیل این دسته از سنگهای کمپلکس پلوتونیک برنورد، حاشیه فعال قاره و محیط کمان آتشفشانی است که میتواند به فرورانش پوسته اقیانوسی موجود بین خرد قاره ایران مرکزی و بلوک افغان مرتبط باشد.
Authors
رضا منظمی باقرزاده
فردوسی مشهد
محمد حسن کریم پور
فردوسی مشهد
جی لنگ فارمر
کلرادو
چارلز استرن
کلرادو
ژوزه فرانسیسکو سانتوس
آویرو
سارا ریبیرو
آویرو
بهنام رحیمی
فردوسی مشهد
محمد رضا حیدریان شهری
فردوسی مشهد
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :