ارتباط مصرف سیگار با حمایت اجتماعی درک‌شده در بزرگسالان تهرانی: مطالعه قند و لیپید تهران

Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 395

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JECH-5-2_002

تاریخ نمایه سازی: 20 دی 1399

Abstract:

سابقه و هدف: مصرف سیگار اثرات سوء اجتماعی و اقتصادی مختلفی درپی­ داشته و با حمایت اجتماعی مرتبط است؛ با این حال در جست و جوهای انجام­شده، بررسی ارتباط مصرف سیگار با حمایت اجتماعی درک­ شده و منابع آن شامل خانواده، دوستان و افراد مهم در جمعیت ایرانی بسیار کمیاب بود. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط مصرف سیگار با حمایت اجتماعی درک­ شده در بزرگسالان تهرانی انجام شد. مواد و روش ها: این مطالعه­ ی مقطعی در فاصله سال­ های 1393-1395 و در چارچوب مطالعه قند و لیپید تهران بر روی 1068 بزرگسال انجام­ شد. حمایت اجتماعی درک­ شده توسط پرسشنامه­ی چندوجهی حمایت اجتماعی درک­­ شده ارزیابی شد. داده­ ها با استفاده از نسخه­ ی بیستم نرم­ افزار SPSS و با استفاده از آزمون های χ2، من ویتنی و روش­های رگرسیون دوحالته تجزیه و تحلیل شدند. یافته­ ها: میانگین سن شرکت­ کنندگان در مطالعه 15.0±49.9 سال و 59.4% آنها زن بودند. از کل افراد شرکت­ کننده، 9.2% آنها سیگاری و بیشتر سیگاری­ها مرد بودند (76.5%). غیرسیگاری ­ها در مقایسه با افراد سیگاری امتیاز بالاتری از درک حمایت اجتماعی از جانب خانواده (0.040p=) و افراد مهم (0.036p=) کسب­ کردند. پس از تعدیل عوامل مداخله­ گر، احتمال درک حمایت اجتماعی پایین از سوی خانواده در مصرف­ کنندگان سیگار 2/04 برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری بود (0.05p< , 3.73 -1.11=فاصله اطمینان 95%). نتیجه گیری: احتمال درک حمایت اجتماعی پایین از جانب خانواده در افراد سیگاری در مقایسه با افراد غیر سیگاری بیشتر بود. با توجه به اهمیت درک حمایت اجتماعی از جانب خانواده، می­توان از آن در مداخلات آینده با هدف کاهش مصرف سیگار در بزرگسالان تهرانی استفاده نمود.

Authors

سارا جلالی فراهانی

مرکز تحقیقات تعیین کننده های اجتماعی سلامت، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

پریسا امیری

مرکز تحقیقات تعیین کننده های اجتماعی سلامت، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

احمد خلیلی چلیک

دفتر تحقیقات و فن آوری دانشجویان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

مهرداد کریمی

گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

فریدون عزیزی

مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.