بررسی تأثیر ابعاد بازسازی محلات بر التیام پیامدهای اجتماعی-روانی، پس از زلزله سال 1382 بم

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 368

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_DPMK-10-2_001

تاریخ نمایه سازی: 27 دی 1399

Abstract:

زمینه و هدف: تاب آوری در برابر سانحه، مفهومی پیچیده و دارای ابعاد متعدد است که جنبه های اجتماعی-روانی آن در ارتباط با بازسازی کالبدی، ابعاد نامشخص بیشتری می یابد. از آنجا که یکی از مهم ترین تأثیرات سانحه، پیامدهای اجتماعی-روانی است که سبب اختلالاتی در زندگی فردی و جمعی بازماندگان می‌گردد، مقاله حاضر به بررسی تأثیر ابعاد مختلف بازسازی محلات و ارتباط آن با التیام یا کاهش این پیامدها پس از زلزله، می پردازد. روش: برای ارزیابی، محله خواجه مراد پس از زلزله بم، به عنوان مورد مطالعاتی انتخاب شد. فرضیات تحقیق، شامل یک فرضیه اصلی و سه فرضیه فرعی، با رویکرد کمّی و از طریق تدوین پرسش نامه  در دو بخش ارزیابی ابعاد مختلف بازسازی محله و پرسشنامه استاندارد اختلال استرس پس از سانحه و پیامدهای اجتماعی ناشی از آن، مورد سنجش قرار گرفته اند. یافته ها: بر اساس نتایج حاصل از تحلیل‌ها، بین ابعاد مختلف بازسازی محله و پیامدهای اجتماعی-روانی ناشی از زلزله، رابطه معنادار و معکوس وجود دارد. بنابراین با افزایش کیفیت و تاب آوری بازسازی کالبدی، پیامدهای اجتماعی-روانی پس از زلزله نیز کاهش می یابند. همچنین بر اساس یافته های حاصل از فرضیات فرعی،کیفیت بازسازی کالبدی محیط مسکونی و مناظر طبیعی و خاطرات جمعی نیز با پیامدهای اجتماعی-روانی سانحه رابطه معنادار و معکوس دارند. در مقابل، این رابطه در بازسازی خدمات عمومی و زیرساختهای محله، در مورد مطالعاتی دیده نشد. نتیجه گیری: در التیام یا کاهش پیامدهای اجتماعی-روانی سانحه، مقیاس بازسازی محله سطح تأثیر متفاوتی بر بازماندگان دارد. همچنین مؤلفه های ملموس در این مقیاس ها دارای تأثیر متفاوتی از مؤلفه های ناملموس اند. مشخص شد، تاب آوری اجتماعی-روانی جوامع با تاب آور سازی مسکن، محله و مناظر جمعی و اکولوژیکی در ارتباطی مستقیم می باشد.

Keywords:

Resilience , Neighborhood Reconstruction , Social-Psychological Consequences , the 2003 Bam Earthquake. , تاب‌آوری , بازسازی محله , پیامدهای اجتماعی- روانی سانحه , زلزله 1382 بم.

Authors

فرشته اصلانی

دانشجوی دکتری عمران، مهندسی زلزله، پژوهشکده مدیریت خطرپذیری و بحران، پژوهشگاه بین المللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله، تهران، ایران.

سعیده اسدی

دانشجوی دکتری معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران.

علی شرقی

استادیار دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران.

یاشل کاکاوند

کارشناس ارشد بازسازی پس از سانحه، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهیدبهشتی، تهران، ایران.