کارکرد نهاد موزه ایران باستان در اندیشه دولت ـ ملت دوره پهلوی
Publish place: Journal of Historical Researches، Vol: 11، Issue: 2
Publish Year: 1398
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 357
This Paper With 19 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_JHRU-11-2_006
Index date: 30 January 2021
کارکرد نهاد موزه ایران باستان در اندیشه دولت ـ ملت دوره پهلوی abstract
تأسیس موزه در عصر جدید به عنوان نهادی چندوجهی و چند کارکردی، نشانگر تحولی بنیادین در نظام معرفتی انسان بود. زمینه شکلگیری این نهاد بر اساس زمینههای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی خاصی استوار بود. ایجاد محلی بهعنوان محل نگهداری اشیاء عتیقه یا موزه به دنبال آشنایی ایرانیان با موزههای اروپایی و اکتشافات آثار باستانی به عصر ناصرالدینشاه قاجار برمیگردد. ناصرالدینشاه در پی ایجاد موزه، در کاخ گلستان محلی را برای حفظ و نمایش آثار عتیقه و باارزش تاریخی دایر کرد، اما این اقدام قوام نیافت. با آشنایی ایرانیان با اندیشههای جدید و اهمیت موزه و آثار باستانی، اندیشه تأسیس موزه توسط نخبگانی که در انجمن آثار ملی جمع شده بودند، دنبال شد و درنهایت با تشکیل دولت مدرن پهلوی، بنای موزه ایران باستان در ضلع غربی میدان مشق و در موقعیت مرکزی پایتخت آغاز شد. این مقاله با روش تاریخی ـ تحلیلی بر آن است که علل ایجاد و مهمترین کارکردهای موزه ایران باستان را در بافتار دولت پهلوی تحلیل و بررسی نماید. دستاوردهای پژوهش بیانگر آن است که تأسیس موزه در ایران در پیوند عمیق با اندیشه ناسیونالیسم شکل گرفت. هرچند تأسیس این نهاد از آمال روشنفکران مشروطه بود، به دست دولت پهلوی نهایی و عملی شد. باوجود کارکردهایی چون گردآوری و نگهداری و حفاظت، نمایش، آموزش و پژوهش، هویتسازی و مشروعیتجویی از این نهاد مهمترین هدف و خواست دولت پهلوی بود و به دنبال برساخت و بازتولید روایتهایی از تاریخ باستانی بود که از ایدئولوژی دولت پهلوی پشتیبانی نماید.
کارکرد نهاد موزه ایران باستان در اندیشه دولت ـ ملت دوره پهلوی Keywords:
کارکرد نهاد موزه ایران باستان در اندیشه دولت ـ ملت دوره پهلوی authors
رضا بیگدلو
استادیار تاریخ، گروه پژوهشی جغرافیای سیاسی، پژوهشکده جغرافیای انتظامی، پژوهشگاه علوم انتظامی و مطالعات اجتماعی، تهران، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :