بررسی عوامل ناپایداری حضور نظامی روسها در کرانههای جنوبی دریای خزر از اواخر صفویه تا اوایل قاجار (1077تا1211ق/1667تا1797م)
Publish place: Journal of Historical Researches، Vol: 11، Issue: 1
Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 284
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHRU-11-1_007
تاریخ نمایه سازی: 12 بهمن 1399
Abstract:
جغرافیای دریای خزر و سواحل آن به علت موقعیت استراتژیک خود، از دیرباز در کانون توجه دشمنان این مرزوبوم و بهخصوص همساﻳﮥ شمالی، یعنی روسیه بوده است. از اواخر عصر صفویه، همزمان با ظهور پتر کبیر در روسیه، تسلط کامل بر دریای خزر و سواحل آن به صورت جدی در برناﻣﮥ نظامی روسها قرار گرفت. از همین رو آنها برای نیل به اهداف خود، در مقاطع مختلف و به بهانههای گوناگون، به جزایر و سواحل متعلق به ایران هجوم میآوردند و تعرض میکردند؛ ولی باوجود تصاحب قسمتهایی از خاک ایران، هیچگاه موفق نشدند برای مدت طولانی در کرانههای جنوبی دریای خزر دوام آورند و هر بار به ﺗﺨﻠﻴﮥ این مناطق مجبور میشدند. نوشتار حاضر در نظر دارد با رویکردی توصیفیتحلیلی به این پرسش بنیادین پاسخ دهد که در بازه زمانی مدنظر، چه عواملی به ناپایداری حضور نظامی روسها در کرانههای جنوبی دریای خزر منجر شده است. یافتههای پژوهش حکایت از آن دارد که مجموعهای از عوامل داخلی و خارجی، در کنار برخورداری این منطقه از ویژگیهای منحصربهفرد جغرافیایی و اقلیمی و اجتماعی موجب شد کرانههای جنوبی دریای خزر در مقابل مهاجمان به مانند دژی استوار عمل کند؛ تا آنجا که حتی مهاجمان در صورت دستیابی به آن، توانایی اقامت بلندمدت در آنجا را نداشته باشند.
Authors
علی زارعی
گروه تاریخ، پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی، تهران، ایران
عبدالله متولی
گروه تاریخ، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :