گونهشناسی سازماندهی فضایی مسکن بومی سیستان از نظر شکلگیری فضای باز و بسته
Publish Year: 1399
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 381
This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_JHRE-39-171_005
Index date: 18 February 2021
گونهشناسی سازماندهی فضایی مسکن بومی سیستان از نظر شکلگیری فضای باز و بسته abstract
گونههای مسکن، حاصل روابط میان نیازهای انسان و محیط او میباشد و بهدلیل روشهای گوناگون زندگی انسان و شرایط محیطی، متغیر و پیچیده است و آنچه آنها را از هم متفاوت میکند نه اجزای تشکیلدهنده گونه، بلکه منطق استقرار و آرایش فضایی اجزا است؛ که بسته به شرایط زمانی، مکانی و شیوههای سکونت تغییر مینماید و معرف ویژگیهای فرهنگی، اقتصادی و اقلیمی آن شیوه است. شناخت و پاسداشت ارزشهای معماری بومی بهویژه معماری روستایی، ضمن حفاظت از سرمایههای ملی تاریخی کشور، کمک مینماید تا با کشف رازها و حقایق پنهان این معماری، اصول پایدار بهجایمانده از گذشته در کالبد جدید جاری گردد و هویت و اصالت معماری روستایی حفظ شود. همچنین گونههای مسکن بومی، بهخصوص در مناطق روستایی بهشدت متأثر از محیط پیرامون خود میباشد؛ بنابراین ورود به بحث گونهشناسی مسکن هر منطقه مستلزم شناخت بستر، مکان و بافت روستایی آن منطقه است. این مقاله منتج از بررسی و مطالعه نمونههای مسکن بومی از 20 روستای منتخب سیستان است که با استفاده از برداشتهای میدانی، مشاهده و مطالعه کتابخانهای تهیه شده و با استفاده از روش تحقیق توصیفیتحلیلی به انجام رسیدهاست؛ بنابراین رویکرد این پژوهش، گونهشناسی سازماندهی فضایی مسکن بومی سیستان از نظر شکلگیری فضای باز و بسته است و این تحقیق در پی پاسخ به این سؤال است که آیا میتوان انواع مسکن بومی سیستان را در قالب گونههایی مشخص با ویژگیهای مشابه از نظر شکلگیری فضای باز و بسته دستهبندی کرد؟ نتایج تحقیق نشان داد که منطقه سیستان، دارای شرایط اقلیمی خاص بوده و ساختار معیشتی و اجتماعی حاکم بر آن باعث شدهاست که گونههای منحصربهفردی از معماری مسکن در آن شکل گرفته که این گونهها شامل گونه پایه، خطی، L شکل، U شکل، حیاط مرکزی و کوشکی میباشند. بهنظر میرسد با توجه به اینکه ساختوسازهای اخیر در مناطق روستایی سیستان با الگوبرداری از مسکن شهری شکل گرفتهاست، شناخت این گونهها میتواند منجر به احیای مسکن بومی روستایی سیستان گردد.
گونهشناسی سازماندهی فضایی مسکن بومی سیستان از نظر شکلگیری فضای باز و بسته Keywords:
Typology , Village , Indigenous housing , Open and closed space , Sistan , گونه شناسی , روستا , مسکن بومی , فضای باز و بسته , سیستان.
گونهشناسی سازماندهی فضایی مسکن بومی سیستان از نظر شکلگیری فضای باز و بسته authors
زهره اویسی کهخا
Faculty of Art and Architecture, University of Zabol, Iran
حسینعلی کاوش
Faculty of Arts and Architecture, University of Zabol, Iran
ابوالفضل حیدری
Faculty of Art and Architecture, University of Zabol, Iran
جمشید داوطلب
Faculty of Art and Architecture, University of Zabol, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :