حسآمیزی در زبان فارسی؛ رویکردی شناختی و پیکره بنیاد
Publish place: Advances in Cognitive Sciences، Vol: 22، Issue: 4
Publish Year: 1399
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 301
This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_ICSS-22-4_011
Index date: 28 February 2021
حسآمیزی در زبان فارسی؛ رویکردی شناختی و پیکره بنیاد abstract
مقدمه: حسآمیزی پدیدهای ادراکی و عصبشناختی است که بر اساس آن، تحریک یکی از حواس موجب تحریک یک یا چند حس دیگر میشود. Ullmann (1964) برای نخستین بار سلسلهمراتبی را برای انتقال حواس در حسآمیزی زبانی معرفی کرد. پژوهشگران مقاله حاضر اندیشه Ullmann را به عنوان چارچوب نظری انتخاب کردند تا دریابند در پیکرهای متوازن از زبان فارسی، کدامیک از حواس در بیشترین تعامل با یکدیگر هستند و نیز سلسلهمراتب انتقال حواس در زبان فارسی چگونه است؟
روش کار: به این منظور، ابتدا پیکرهای متوازن از زبان فارسی با بهرهگیری از پایگاه دادههای زبان فارسی تنظیم شد، سپس با استفاده از کلید واژههای مربوط به حواس پنجگانه و حوزههای مرتبط، جملات دربردارنده موارد حسآمیزی استخراج و الگوی انتقال حواس در زبان فارسی مشخص شد.
یافتهها: دادههای برگرفته از پیکره نشان دادند که در زبان فارسی، حواسی که با بالاترین بسامد در جایگاه حوزه مبدأ و مقصد درنگاشتهای حسآمیخته واقع میشوند به ترتیب عبارتند از حس لامسه و شنوایی. همچنین سلسله مراتب انتقال حواس در زبان فارسی تفاوتهایی را با الگوی پیشنهاد شده از سوی اولمان و نیز سایر زبانها نشان داد.
نتیجهگیری: نتایج آماری بازنمود حسآمیزی در زبان فارسی و مقایسه آن با سایر زبانها نشان داد که زبانها در تعامل حواس پنجگانه از مفاهیم حسی پایه یعنی لامسه و چشایی استفاده میکنند تا مفاهیم حسی پیشرفته یعنی بینایی و شنوایی را توصیف و بیان کنند، اما ارجحیتهای پارامتری از زبانی به زبان دیگر متفاوت است.
حسآمیزی در زبان فارسی؛ رویکردی شناختی و پیکره بنیاد Keywords:
حسآمیزی در زبان فارسی؛ رویکردی شناختی و پیکره بنیاد authors
آزیتا افراشی
Associate Professor of Linguistics, Faculty of Linguistics, Institute for Humanities and Cultural Studies, Tehran, Iran
کامیار جولایی
PhD in Linguistics, Institute for Humanities and Cultural Studies, Tehran, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :