تاثیر کمآبیاری، مایکوریزا و سیستم تغذیه نیتروژن بر ویژگیهای شیمیایی خاک، محتوای روغن و عملکرد بیولوژیک خرفه (Portulaca oleracea L.)
Publish place: IRANIAN JOURNAL OF FIELD CROP SCIENCE، Vol: 51، Issue: 2
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 421
This Paper With 20 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJFCS-51-2_003
تاریخ نمایه سازی: 9 اردیبهشت 1400
Abstract:
بهمنظور بررسی تاثیر تلفیقی منابع کود نیتروژن (دامی و اوره) و مایکوریزا در شرایط تنش کمآبی بر ویژگیهای شیمیایی خاک و عملکرد بیولوژیک و روغن خرفه، آزمایشی در سالهای ۱۳۹۴-۱۳۹۵ در شهر قم، بهصورت فاکتوریل اسپلیتپلات و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای اصلی شامل دو سطح آبیاری (آبیاری در سطح ۵۰ و ۷۰ درصد آب قابلاستفاده) و دو سطح مایکوریزا (با و بدون مایکوریزا)بودند. شش سطح کودی نیتروژن، تلفیقی از کود دامی (گوسفندی و مرغی) و کود شیمیایی اوره شامل (بدون کود، ۱۰۰% کود دامی، ۷۵% کود دامی و ۲۵% اوره، ۵۰ درصد کود دامی و ۵۰% اوره، ۲۵% کود دامی و ۷۵% اوره و ۱۰۰% اوره) بهعنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند.نتایج نشان داد که تنش کمآبی سبب کاهش هدایت الکتریکی، کلونیزاسیون قارچ مایکوریزا (۳/۳۰ و ۳/۱۵ درصد به ترتیب در سال اول و دوم)، محتوای نیتروژن کل، فسفر و پتاسیم خاک و عملکرد بیولوژیک (۳/۲۱ و ۷/۱۷ درصد به ترتیب در سال اول و دوم) و افزایش محتوای روغن برگ خرفه شد. همچنین کود دامی در تلفیق با کود اوره و مایکوریزا، با تعدیل اثرات منفی تنش کمآبی و افزایش دسترسی عناصر غذایی سبب افزایش عملکرد بیولوژیک (۵۰% کود دامی و ۵۰% اوره) و محتوای روغن برگ خرفه (۲۵% کود دامی و ۷۵% اوره) و کاهش مصرف کود اوره شدند. تجزیه بقایای گیاه شورزیست خرفه در خاک، باعث افزایش هدایت الکتریکی و میزان پتاسیم خاک شد و با تعدیل اثرات منفی تنش کمآبی توانست عملکرد بیولوژیک قابل قبولی را در شرایط کمبود آب تولید نماید.
Keywords:
Authors
محمد هادی حسین زاده
دانشجوی دکتری زراعت دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
امیر قلاوند
استاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
مسعود مشهدی اکبر بوجار
دانشیار گروه علوم سلولی مولکولی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
سید علی محمد مدرس ثانوی
استاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
علی مختصی بیدگلی
استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :