هنوز میتوان یک لیوان آب را با اطمینان از سلامت آن نوشید ولی قطعاً تا چند سال آتی این گونه نخواهد بود. چند سال دیگر که خیلی هم دور نیست، بی شک نخواهید توانست یک لیوان آب را با اطمینان کامل بنوشید. مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب شهر تهران بسیار صریح در این مورد سخن میگوید و ابایی ندارد که اعلام کند: ‹‹ کیفیت آب تهران در حال کاهش است و در صورت ادامه این روندطی سالهای آتی باید چاههای بسیاری را به دلیل افزایش نیترات و آلودگی ناشی از آن ببندیم›› . ‹‹آلودگی با نیترات›› حال یک مساله اساسی در بخش آب کشور است .
در این مقاله به طور کلی در مورد آلودگی آب و خطراتی که در حال حاضر و احتملا در آینده بوجود خواهد آمد به خصوص در زمینه نیترات ها و آلودگی آب توسط این عنصر ، پرداخته خواهد شد . در ابتدا به معرفی نیترات و خطرات وجود این عنصر در آب آشامیدنی و اثرات آن بر سلامتی انسان ، بحث خواهد شد. در ادامه اشاره کوتاهی به استاندارد های موجود برای کنترل میزان نیتروژن موجود در آب آشامیدنی خواهد شد.
در بخشی از این مقاله مروری بر چرخه نیتروژن در طبیعت شامل منابع تولید نیتروژن و راههای مختلف انتقال آن به آب می شود . به طور خلاصه منابع نیتروژن را می توان به شکل زیر دسته بندی کرد :
از طریق بارش به سطح دریاچه
تثبیت نیتروژن چه در داخل آب چه در رسوبات
از طریق آورد رودخانه و به طور کلی تمام ورودی های آب های سطحی و زیر زمینی
در ادامه این بخش به معرفی انواع نیتروژن آلی و غیر آلی اشاره خواهد شد .
در انتهای از فاضلاب به عنوان اصلی ترین منبع آلودگی آب یاد شده است . یکی از عمدهترین دلایل آلایندگی آب یا نیترات ، دفع نادرست و غیربهداشتی فاضلاب در عدم وجود شبکه فاضلاب در شهرها به ویژه شهرهای بزرگی چون تهران است . در این بخش به بررسی علل مختلف عدم توجه به ساخت و اجرای شبکه های فاضلاب شهری و موانع موجود بر سر راه پرداخته خواهد شد.