اثر بنزیل آمینوپورین، کودهای زیستی حل کننده فسفات و وزن بنه مادری بر شاخص های کمی گل و بنه های دختری زعفران (Crocus sativus L.) در منطقه یاسوج
Publish place: Journal of Saffron Research، Vol: 8، Issue: 1
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 235
This Paper With 15 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JSRB-8-1_007
تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1400
Abstract:
زعفران یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی و دارویی ایران است. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر تیمار هورمون بنزیل آمینوپورین، کاربرد کودهای زیستی (فسفات بارور ۲ و میکوریزا) و وزن بنه مادری بر شاخص های کمی بنه های دختری زعفران و عملکرد گل به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار، در منطقه یاسوج در سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل بنه های بزرگ (۱۰-۱/۷ گرم) و کوچک (۷-۴ گرم)، پرایمینگ با بنزیل آمینوپورین با غلظت های صفر، ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی گرم در لیتر و سطوح کود زیستی بدون کود، کاربرد میکوریزا (گلوموس موسهآ) و فسفات بارور ۲ بودند. نتایج نشان داد که کلیه صفات کمی بنه زعفران تحت تاثیر معنی دار پرایمینگ هورمونی و وزن بنه (بجز وزن بنه دختری) قرار گرفتند؛ اما کود زیستی تنها بر تعداد بنه دختری و وزن خشک گل تاثیر معنی داری داشت. پرایمینگ هورمونی با غلظت ۲۵۰ میلی گرم بر لیتر تعداد و وزن بنه های دختری را به ترتیب ۳۰ و ۲۷ درصد و وزن خشک کلاله و پرچم را ۲۶ درصد در مقایسه با شاهد افزایش داد. همچنین کلیه اجزای گل و تعداد بنه دختری با استفاده از بنه های مادری بزرگتر نسبت به بنه های کوچک بطور معنی داری افزایش یافت. مصرف کودهای زیستی نیز نسبت به عدم مصرف کود باعث افزایش ۱۳ و ۵۹ درصدی به ترتیب در تعداد و وزن بنه های دختری شد. عناصر فسفر و روی در بنه های دختری تنها تحت تاثیر کاربرد کود میکوریزا افزایش یافت؛ در حالیکه با کاربرد بنزیل آمینوپورین و کود زیستی میکوریزا میزان عنصر آهن را نسبت به شاهد دوبرابر افزایش داد. در کل کاربرد بنزیل آمینوپورین با غلظت ۲۵۰ میلی گرم در لیتر، هر دو نوع کود زیستی و بنه های بزرگ (۱۰-۱/۷ گرم) بر عمده صفات اندازه گیری شده تاثیر مثبت داشت.
Keywords:
Authors
افسانه بخردیانی نسب
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه یاسوج، ایران.
حمیدرضا بلوچی
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه یاسوج، ایران.
محسن موحدی دهنوی
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه یاسوج، ایران.
علی سروش زاده
دانشیار گروه زراعت دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :