سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

تاثیر پارامترهای ژئومکانیکی برانتخاب روش حفاری تونل البرز

Publish Year: 1384
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 2,572

This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

NCCE02_357

Index date: 19 October 2005

تاثیر پارامترهای ژئومکانیکی برانتخاب روش حفاری تونل البرز abstract

با افزایش سرعت و ارتباطات جاده‌ای بشر مجبور به استفاده از تونل‌هایی با سطح مقطع بزرگتر شده است. با توجه به امنیت بسیار بالایی که برای تونل‌های راه بایستی در نظر گرفته شود، تونل‌های بزرگ مقطع آزاد راهها بایستی با دقت بسیار بالایی حفاری شود. روشهای مختلفی برای حفاری تونل‌های بزرگ مقطع از قبیل تونل پیشرو در سقف، تونل پیشرو در کف و یا تونل پایلوت وجود دارد. تونل‌های البرز در فاصله پیچ سرهنگ تا پل زنگوله در مسیر آزادراه تهران شمال در حال حفاری می‌باشند. طول این تونل‌ها در حدود 6350 متر و سطح مقطع تونل‌های اصلی به شکل نعل اسبی و در حدود 100 متر مربع می‌باشد. با توجه به استفاده از TBM با قطر20/5 متر، روش تونل پایلوت و سپس تعریض آن برای حفر این تونل در نظر گرفته شده است. توده سنگ‌های مسیر تونل شامل سنگ‌های‌ توف، توده‌های گچی، سنگ آهک و ماسه سنگ می‌باشد. در این مقاله با توجه به پارامترهای ژئومکانیکی هر بخش از تونل، میزان نگهداری مورد نیاز برای هر بخش تونل بوسیله روش استاندارد آزادراه ژاپن (JH) تعیین شده است. سپس پایداری تونل قبل و بعد از نصب نگهداری توسط نرم افزار Flac2D4.0 مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می‌دهد که در سنگ توف نیازی به نگهداری نمی‌باشد و در ماسه سنگ و سنگ آهک و سنگ گچ میزان نگهداری در سقف مطلوب بوده ولیکن در کف و دیواره تمهیدات بیشتری باید در نظر گرفته شود.

تاثیر پارامترهای ژئومکانیکی برانتخاب روش حفاری تونل البرز Keywords:

تاثیر پارامترهای ژئومکانیکی برانتخاب روش حفاری تونل البرز authors

حسین همتی نیا

دانشجوی کارشناس ارشد استخراج معدن دانشگاه شهید باهنر کرمان

کوروش شهریار

دانشیار دانشکده مهندسی معدن و متالوژی و نفت دانشگاه صنعتی امیرکبیر

حمید منصوری

استادیار بخش مهندسی معدن دانشگاه شهید باهنر کرمان

علیرضا صالحی

کارشناس ارشد شرکت لانیز آزاد راه تهران-شمال

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
گزارشات و نقشه‌های زمین شناسی و حفاری تونل البرز، شرکت ...
یساقی، علی، کنعانی مقدم، حسین، 1382 ؛1 ارزیابی خطرات زمین ...
همتی‌کیا، حسین، 1383 ؛«انتخاب روش حفاری در تونل‌های بزرگ مقطع، ...
Vardakos, S., ،، Distinct Element Modeling of the Shimizu Tunnel ...
Miura, K., Yagi, H., Shiroma, H., Takekuni, K. 2003، ، ...
Yassaghi, A. , Salari-Rad, H., Kanani -Moghadam, H., 2004، ، ...
Evaluation of mechanical stability of underground excavations www.j nc _ ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "تاثیر پارامترهای ژئومکانیکی برانتخاب روش حفاری تونل البرز" توسط حسین همتی نیا، دانشجوی کارشناس ارشد استخراج معدن دانشگاه شهید باهنر کرمان؛ کوروش شهریار، دانشیار دانشکده مهندسی معدن و متالوژی و نفت دانشگاه صنعتی امیرکبیر؛ حمید منصوری، استادیار بخش مهندسی معدن دانشگاه شهید باهنر کرمان؛ علیرضا صالحی، کارشناس ارشد شرکت لانیز آزاد راه تهران-شمال نوشته شده و در سال 1384 پس از تایید کمیته علمی دومین کنگره ملی مهندسی عمران پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله تونل‌های بزرگ مقطع، تونل البرز، تحلیل پایداری، آزادراه تهران-شمال،Flac هستند. این مقاله در تاریخ 27 مهر 1384 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2572 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که با افزایش سرعت و ارتباطات جاده‌ای بشر مجبور به استفاده از تونل‌هایی با سطح مقطع بزرگتر شده است. با توجه به امنیت بسیار بالایی که برای تونل‌های راه بایستی در نظر گرفته شود، تونل‌های بزرگ مقطع آزاد راهها بایستی با دقت بسیار بالایی حفاری شود. روشهای مختلفی برای حفاری تونل‌های بزرگ مقطع از قبیل تونل پیشرو در سقف، ... . برای دانلود فایل کامل مقاله تاثیر پارامترهای ژئومکانیکی برانتخاب روش حفاری تونل البرز با 8 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.