فقدان نگارش ونگرش صحیح نقادانه در تقریر اصول نحوی نقد فرم و محتوا در کتاب ثوره نحویه فی هیئه تعلیقه استدلالیه علی مغنی الادیب (انقلابی نحوی بر مبنای ارائه رویکردی استدلالی به کتاب مغنی الادیب)
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 335
This Paper With 25 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IHCS-21-2_011
تاریخ نمایه سازی: 18 خرداد 1400
Abstract:
نقد به مثابه فرایند جراحی متون ادبی، در صدد پیجویی و رصد گرانیگاههای ضعف آثار علمی و به دنبال آن برجستهسازی نقاط قوت وابراز وجوه ایجابی آن، و در نهایت تضمین سلامت فرمی ومحتوایی آثار علمی است. چنانکه از معانی نقد در لغت عرب دانهبرداشتن پرنده و منقارزدن او برای برداشتن دانههای سالم وکنارنهادن دانههای معیوب وفاسد است. دانش نحو نیز به عنوان یکی از مفاتیح مهم علوم زبانی سلاح راهبردی کاوشگران متون ادبی، وهمواره مطمح نظر اندیشمندان برای ارائه نقد ونگارش در باب تصنیفات علمی بوده است. کتاب مورد نقد تلاشی است برای مستدلسازی برخی عناوین نحوی مطرحشده در کتاب "مغنی الادیب" که خود نسخه نونگاشتهای از "مغنی اللبیب" ابنهشام انصاری است. این پژوهش بر مبنای روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته ونتایج آن حاکی از آن است که تقریبا اثری از نوگرایی در استدلال، و ارائه رویکردی اجتهادی، متقن و اقناعی در اثر مذکور به چشم نمیخورد. تقریراتی که ایشان تحت عنوان "انقلاب نحوی" از آن یادکرده عموما یا عاری از صحت بوده، ویا نقل وجانبداری از یکی از آرای مشهور پیشینیان آن هم بدون ذکر رای آنهاست، ویا انتساب برخی از این آراء به خود تحت عنوان استدلال جدید و ابداع نحوی نویسنده است. ریتم کتاب نیز کند، یکنواخت وملالآور بوده وجلوه جاذبی از لحاظ نگارش وپردازش شکلی ندارد. کتاب ثوره نحویه عموما یک اثر شبهعلمی غیر مستند و بدون پشتوانهسازی است که کاملا از نظام ارجاع و احاله به دور بوده و در واقع نسخه ناپایدار و ضعیفشدهای از منابع مهم موجود در این زمینه است.
Keywords:
Authors
مالک عبدی
استادیار گروه زبان وادبیات عرب، دانشکده ادبیات وعلوم انسانی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :