ارزیابی آلودگی خاک های کنار جاده ای به فلزات سنگین (سرب، نیکل، مس، روی) در جاده قدیم رشت-قزوین در استان گیلان
Publish place: Iranian Journal Of Health and Environment، Vol: 13، Issue: 3
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 264
This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJHE-13-3_002
تاریخ نمایه سازی: 12 مرداد 1400
Abstract:
زمینه و هدف: آلودگی خاک های کنار جاده ای به فلزات سنگین یک تهدید جدی برای اکوسیستم خاک و سلامتی انسان ها محسوب می شود. از این رو، هدف از این مطالعه تعیین غلظت و ارزیابی آلایندگی فلزات سنگین در خاک های کنار جاده ای در مسیر جاده قدیم رشت قزوین است.
روش بررسی: پس از بازدیدهای میدانی و حذف جاده های درون شهری، تعداد ۱۰ ایستگاه خارج از شهر انتخاب گردید و نمونه برداری با سه تکرار از خاک های سطحی کنار جاده ای در اطراف جاده قدیم رشت قزوین انجام شد. نمونه ها پس از آماده سازی اولیه و عملیات هضم اسیدی، بوسیله دستگاه ICP-OES اندازه گیری شد. جایگاه کیفیت خاک منطقه با استفاده از شاخص زمین انباشتگی (Igeo) و شاخص پتانسیل خطر اکولوژیکی (PERI) تعیین گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین غلظت Zn، Cu، Ni و Pb در خاک های کنار جاده ای به ترتیب ۵۸/۰۷، ۱۹/۹۶، ۲۰/۲۶ و mg/kg ۲۳/۲۱ است. غلظت فلزات Zn و Ni بیشتر از غلظت زمینه به دست آمد و مقدار Zn فراتر از استاندارد آلودگی WHO بود. پتانسیل خطر اکولوژیکی منطقه با میانگین ۸۶/۲۴، بیانگر خطر کم برای همه فلزات مورد مطالعه بود. براساس نتایج شاخص زمین انباشتگی منطقه مورد مطالعه برای فلز Niدر سطح آلودگی متوسط طبقه بندی شد.
نتیجه گیری: جاده های قدیمی به عنوان یکی از کانون های آلودگی برای اراضی پیرامونی شناخته شده اند. اگرچه انتظار می رود همواره غلظت آلاینده ها در اطراف جاده بسیار بالا باشد اما بررسی و بازدیدهای میدانی نشان می دهد که ترمیم و تعریض جاده، عملیات کشاورزی در اراضی حاشیه ای و وزش باد در مناطق کوهستانی عاری از پوشش گیاهی مانع از تجمع بار آلودگی ناشی از حمل و نقل در خاک های سطحی در منطقه شده است.
Keywords:
Heavy metals , Soil pollution , Road transportation , Guilan province , فلزات سنگین , آلودگی خاک , حمل و نقل جاده ای , استان گیلان
Authors
محسن محمدی گلنگش
Department of Environmental Sciences and Engineering, Faculty of Natural Resources, University of Guilan, Sowmeh-sara, Iran
رضوان قاسمی ذوالپیرانی
Department of Environmental Sciences and Engineering, Faculty of Natural Resources, University of Guilan, Sowmeh-sara, Iran
محمد نعیمی جوبنی
Research Center of Health and Environment, School of Health, Guilan University of Medical Sciences, Rasht, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :