اثربخشی قصه درمانی بر کاهش مشکلات رفتاری و بهبود ادراک خود دانش آموزان

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 289

This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-7-4_019

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

Abstract:

زمینه و هدف: مشکلات رفتاری کودکان می تواند آثاری طولانی مدت بر کنش وری رفتاری، جسمانی، و شناختی آنها داشته باشد و به تجربه شکست و احساس ناشایستگی در دوران تحصیل منجر شود. استمرار این وضعیت بر ادراک کودک از خود به عنوان فردی فعال، هوشیار، و با اراده، تاثیر نامطلوب گذاشته و مشکلات او را دوچندان می کند. بدین ترتیب مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی قصه درمانی بر کاهش مشکلات رفتاری و بهبود ادراک خود دانش آموزان انجام شد. روش: پژوهش حاضر شبه­ تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. از جامعه آماری که شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه چهارم ابتدایی شهر شیراز سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ بودند، تعداد ۳۰ دانش آموز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه ۱۵ نفر) جایدهی شدند. گروه آزمایش در ۱۲ جلسه۶۰ دقیقه ای تحت قصه درمانی قرار گرفتند، اما افراد گروه گواه هیچ مداخله­ای را دریافت نکردند. ابزارهای جمع آوری این پژوهش شامل پرسش نامه ادراک خود هارتر (۱۹۸۹) و مشکلات رفتاری شهیم و یوسفی (۱۳۷۸) بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس با نسخه ۲۳ نرم افزار SPSS انجام شد. یافته ها: نتایج تحلیل داده ها نشان داد که قصه درمانی بر ادراک خود (۰/۰۰۱>p) موثر بوده و به افزایش این مولفه در دانش آموزان منجر می شود. همچنین، قصه درمانی بر مشکلات رفتاری و مولفه های آن (ترس و نارسایی توجه) (۰/۰۱>p) موثر بوده و باعث کاهش این مولفه ها در دانش آموزان می شود. نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که به کارگیری قصه درمانی باعث کاهش ترس و مشکلات مربوط به نارسایی توجه و در نهایت بهبود ارتباط کودک با اطرافیان شده و در نتیجه میزان ادراک خود آنها افزایش پیدا می کند. بدین منظور پیشنهاد می­شود که از قصه درمانی برای بهبود مشکلات رفتاری کودکان و ارتقای اعتماد به خود و ادراک خود آنها استفاده شود.

Authors

نبی فتاحی

Department of Psychology, Marvdasht Branch, Islamic Azad University, Marvdasht, Iran PhD in Psychology, Marvdasht Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran

محمد رضا بردیده

Department of Psychology, Firoozabad Branch, Islamic Azad University, Firoozabad, Iran

رودابه طالبی بهمن بیگلو

Department of Psychology, Firoozabad Branch, Islamic Azad University, Firoozabad Branch , Iran

زهرا غلامی

Department of Psychology, Marvdasht Branch, Islamic Azad University, Marvdasht, Iran

ماندانا اکبری نژاد

Department of Psychology, Marvdasht Branch, Islamic Azad University, Marvdasht, Iran

نجمه هوشیار

Department of Psychology, Payam Noor University, Shiraz, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :