تاثیر محلول پاشی نانو ذرات سیلیسیم بر برخی شاخص های مورفولوژیک و بیوشیمیایی گیاه گشنیز (Coriandrum sativum L.) در شرایط تنش فلز سنگین سرب
Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 283
This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJMAPR-33-5_012
تاریخ نمایه سازی: 11 مهر 1400
Abstract:
سیلیسیم دومین عنصر فراوان در کره زمین می باشد که می تواند اثرات مضر فلزات سنگین را تخفیف دهد. به منظور بررسی اثر تغذیه با سطوح نانوذرات سیلیسیم بر شاخص های رشدی و فیزیولوژی گیاه گشنیز (Coriandrum sativum L.) در شرایط تنش سرب، یک آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در گلخانه دانشگاه محقق اردبیلی با رطوبت نسبی ۴۰ تا ۵۰% و میانگین شدت نور ۴۳۴ لوکس در سال زراعی ۹۶-۱۳۹۵ انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل آلودگی خاک توسط محلول کلرید سرب در غلظت های شاهد، ۵۰۰، ۱۰۰۰ و ۱۵۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم و محلول پاشی با نانو ذرات سیلیسم (۰، ۵/۱ و ۳ میلی مولار) بود. شاخص های مورفولوژیک مانند ارتفاع گیاه، تعداد برگ، سطح برگ، وزن تر و خشک بخش هوایی و ریشه، قطر ریشه و ساقه و شاخص های فیزیولوژیک شامل رنگریزه های فتوسنتزی، نشت غشاء، محتوی آب نسبی و شاخص های بیوشیمیایی شامل پرولین، کربوهیدرات محلول، فنل کل و ظرفیت آنتی اکسیدان اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تنش سرب بسیاری از صفات مورفولوژیک گیاه گشنیز مانند ارتفاع، وزن تر و خشک گیاه، قطر ریشه و ساقه را به طور معنی داری کاهش داد، به طوری که با افزایش سطح سرب به ترتیب سبب کاهش ۵۷، ۵۰، ۲۰، ۴۱، ۱۵، ۴۲ و ۲۵ درصدی در صفات وزن تک بوته، وزن ریشه، قطر طوقه، قطر ریشه، طول ریشه، ارتفاع گیاه، سطح برگ و درصد ماده خشک برگ شد، اما تیمار محلول پاشی با ۳ میلی مولار نانوذرات سیلیسیم در بیشتر صفات مرفولوژیک موجب بهبود شرایط رشدی گیاه گشنیز در شرایط تنش گردید. به طوری که با افزایش غلظت سرب میزان کلروفیل a و b، کلروفیل کل، کاروتنوئید و کربوهیدرات کل کاهش یافتند اما تیمار سیلیسیم سبب افزایش میزان آنها در گیاهان تحت تنش شد، درحالی که میزان پرولین، فنل و ظرفیت آنتی اکسیدانی با افزایش غلظت تا ۱۵۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم سرب به طور معنی داری افزایش یافت. به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد که برای گیاه گشنیز استفاده از نانو ذرات سیلیسیم می تواند اثرات منفی تنش سرب را تا حد قابل قبولی کاهش دهد.
Keywords:
Authors
حمیده فاطمی
دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
بهروز اسماعیل پور
دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
علی اشرف سلطانی طولا رود
دانشیار، گروه علوم خاک، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
علی نعمت الله زاده
دانشیار، گروه مهندسی شیمی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :