فاکتورهای بیماری زایی جدایه های زنگ ساقه (Puccinia graminis f. sp. tritici) و شناسایی منابع مقاومت در ژنوتیپ های سینتتیک گندم سیمیت
Publish place: Journal of Crop Breeding، Vol: 10، Issue: 27
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 260
This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-10-27_010
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
Abstract:
بیماری زنگ ساقه گندم با عامل قارچی Puccinia graminis f. sp. tritici یکی از مهمترین بیماری های این محصول در جهان می باشد. یافتن منابع مقاومت جدید نسبت به این بیماری در ژنوتیپ های سینتتیک گندم هگزاپلویید به دلیل داشتن تنوع ژنتیکی بالا محتمل می باشد. بهمنظور آگاهی از ساختار ژنتیکی جمعیت عامل بیماری زنگ ساقه، ۱۲ جدایه تک جوش شده مربوط به مناطق گرگان و بروجرد در سال های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ تعیین نژاد شدند، سپس مقاومت ۳۴۸ ژنوتیپ سینتتیک گندم با استفاده از صفت تیپ آلودگی در مقیاس صفر تا ۴ نسبت به چهار جدایه از ۱۲ جدایه تعیین نژاد شده در مرحله گیاهچ های با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی در دو تکرار مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از واکنش ارقام استاندارد و افتراقی گندم ضمن شناسایی دو نژاد TKTTF و TTTTF در بین تمامی جدایه ها، بیماریزایی چهار جدایه ی منتخب بر روی ژنوتیپ های حامل ژن های Sr۵، Sr۶، Sr۷a، Sr۷b، Sr۸a، Sr۸b، Sr۹a، Sr۹b، Sr۹d، Sr۹e، Sr۹g، Sr۱۰، Sr۱۲، Sr۱۴، Sr۱۵، Sr۱۶، Sr۱۷،Sr۱۸ ، Sr۱۹، Sr۲۰، Sr۲۱، Sr۲۲، Sr۲۳، Sr۲۸، Sr۳۰، Sr۳۴، Sr۳۶، Sr۳۷، Sr۳۸، SrTmp و SrMcN مشاهده گردید. تجزیه واریانس مرکب نشان داد که در مرحلهی گیاهچ های بین ژنوتیپ های گندم از نظر واکنش به جدایه های منتخب اختلاف معنی داری داشتند. همچنین معنی دار شدن اثر متقابل جدایه × ژنوتیپ حاکی از آن بود که در برخی از ژنوتیپ ها مقاومت اختصاص به جدایه داشتند. واکنش اختصاص به جدایه در ۱۶ درصد از ژنوتیپ ها مشاهده گردید، بدین معنی که حداقل در برابر یکی از جدایه ها واکنش مقاومت و در برابر جدایه های دیگر حساسیت وجود دارد. ۶۱ درصد ژنوتیپ ها نسبت به هر چهار جدایه حساس (تیپ آلودگی ۳ تا ۴) و ۲۳ درصد ژنوتیپ ها (مثل لاین های ۲۲۸۴۲، ۲۲۸۵۷، ۲۲۸۶۲، ۲۲۸۶۳، ۲۲۸۶۴) نسبت به همه ی آنها مقاوم بودند (تیپ آلودگی صفر تا ۲)، ژنوتیپ های مقاوم دارای ژن های مقاومت موثر گیاهچ های بوده و می توانند در برنامه های به نژادی مقاومت به زنگ ساقه مورد استفاده قرار گیرند. نتایج این تحقیق اولین گزارش از مقاومت ژنوتیپ های سینتتیک گندم نسبت به نژادهای غالب زنگ ساقه در ایران می باشد.
Keywords:
Infection type , Isolate , Isolate-specific resistance , Puccinia graminis f. sp. Tritici , Race
analysis , تعیین نژاد , تیپ آلودگی , جدایه , مقاومت اختصاص به جدایه , Puccinia graminis f.sp. tritici
Authors
علی عمرانی
University of Tabriz
سعید اهری زاد
University of Tabriz
رامین روح پرور
Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO)
منوچهر خدارحمی
Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO)
محمود تورچی
University of Tabriz
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :