" بررسی اثربخشیIPM/FFS بر ابعاد زیست محیطی واقتصادی" جوامع روستایی مطالعه موردی (شهرستان فریدونکنار استان مازندران)

Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 182

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-19-5_031

تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400

Abstract:

چکیده زمینه و هدف: این پژوهش به بررسی و ارزیابی دستاوردهای شالیکاران در پی اجرای IPM/FFSدر کشت بوم های زراعی برنج بر ابعاد اقتصادی و زیست محیطی جوامع روستایی تحت پوشش پروژه توانمندسازی شالیکاران شهرستان فریدونکنار استان مازندران و اهمیت توسعه شیوه کشاورز به کشاورز در مدیریت تولید محصول سالم می پردازد. روش بررسی: در این بررسی به طور تصادفی برروی ۸۰ نفر از شالیکاران ۴ روستای سوته، فرم، حیدرکلا و رودبست از شهرستان فریدونکنار انتخاب شدند، به سه گروه از کشاورزان اجراکنندهFFS/ IPM(گروه اول)، کشاورزان تحت تاثیر (گروه دوم) و کشاورزان بدون اطلاع از این طرح (گروه سوم)، تقسیم شدند. فرضیه تحقیق بررسی رابطه معنی دار بین اجرای طرح IPM/FFS در روستا و شاخص­های زیست محیطی و اقتصادی بوده است. بر­این­اساس، روش توصیفی، قیاسی و همبستگی انتخاب گردید و برای آزمون فرضیه­ها  از شاخص­های مرکزی و ضریب همبستگی پیرسون، کای اسکوئر و کروس کالوالیس استفاده شد. یافته ها: نتایج حاکی از آن است که همبستگی معنی داری بین اجرای طرح و کاهش مصرف سموم در هرسه گروه مطالعاتی وجود دارد به طوریکه میزان دفعات سمپاشی افراد در هر سه گروه نسبت به سال­های پیشتر به میزان ۴۵% ، کاهش یافته است. آمار نشان می دهد در سال۸۷ ، در گروه اول و دوم ۱۱ نفر به طور کامل سمپاشی نکرده اند. البته این اقدام در گروه اول کاملا اصولی و در گروه دوم غیراصولی انجام گرفته است که میتوان تفاوت عمل را در جداول آماری مشاهده کرد.اکثریت افراد در گروه سوم و دوم دو مرتبه سمپاشی کردند، به طوری­که ۵۰% افرادی که به صورت مشارکت کامل (۷-۶ سال) در طرح حضور دارند فقط یکبار اقدام به سمپاشی کرده اند و میزان مصرف را تا ۸۰% تقلیل داده اند. این درحالی است که همین افراد در هر سه گروه در مصاحباتشان ذکرکردند در دو و سه سال قبل بیش از ۳ مرتبه سمپاشی کرده اند و این میزان گاهی تا ۷ مرتبه نیز می رسیده است و فقط ۱ نفر از افراد گروه سوم بیش از سه مرتبه سمپاشی کرده است و بر این اساس در هر سه گروه از نظر کاهش هزینه های خرید سموم و دستمزد کارگران سمپاش تا ۷۰%  (میزان ۱۰۰ هزار تومان در هر هکتار) صرفه جویی شده است. همان­طور که در آرژانتین و برزیل تحقیق مشابهی نشان داده که با اجرای طرح ۲/۱ میلیون دلار صرفه جویی در هزینه های کشت سویا و پنبه شده است (۹). بحث و نتیجه گیری: نتایج این بررسی نشان می دهد، که بین اجرای طرحIPM/FFSو ارتقا آگاهی های  علمی و فنی کشاورزان، کاهش مشکلات مهم گذشته، رعایت بهداشت فردی و زیست محیطی، کاهش مصرف سموم شیمیایی، کاهش هزینه ها، افزایش درآمد و تولید شالیکاران و کاهش بیماری بلاست همبستگی معنی داری وجود دارد. در حالی­که همبستگی معنی دار بین اجرای طرح و اشتغال زایی، کاهش مصرف کود شیمیایی­، تهیه و استفاده از کودهای طبیعی وجود ندارد.

Keywords:

شیوه کشاورز به کشاورز , مدیریت تلفیقی آفات , مدرسه در مزرعه , کودشیمیایی , بلاست

Authors

مریم هاشمی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مدیریت محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست ،واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

اکرم الملوک لاهیجانیان

دانشیار دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • حیدری ،ح. ،"تجارب پروژه توانمندسازی شالیکاران در مدیریت کشت بومهای ...
  • رضوانی ،ع- ایزدیار، م- فقیه ،ا. ،"راهنمای آفات،بیماریها و علف ...
  • حیدری ، حسین ، "راهنمای تسهیلگران برای اجرای مدرسه در ...
  • هلموت. ف ، پیکال دیوید، ب. ترجمه ؛ رادنیا.حسین "آن ...
  • Feder, G., Murgai, R., & Quizon, J. B. (۲۰۰۴). The ...
  • Kenmore, P. (۱۹۹۶). Integrated pest management in rice.In G. Persley ...
  • Plingali, pal. (۱۹۹۵).Impact of pesticide on farmer health and The ...
  • نمایش کامل مراجع