بررسی سازگاری ژنوتیپ های گندم نان با استفاده از روش های ابرهارت راسل، غیرپارامتری رتبه ای،گزینش هم زمان و بای پلات
Publish place: Cereal Research، Vol: 6، Issue: 4
Publish Year: 1395
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 205
This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_CRGU-6-4_004
Index date: 25 October 2021
بررسی سازگاری ژنوتیپ های گندم نان با استفاده از روش های ابرهارت راسل، غیرپارامتری رتبه ای،گزینش هم زمان و بای پلات abstract
بهمنظور مطالعه برهمکنش ژنوتیپ × محیط و سازگاری بیست ژنوتیپ پیشرفته گندم نان بهارهاز نظر عملکرد و اجزای عملکرد دانه، آزمایشیبا استفاده از طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با دو تکرار طی سالهایزراعی ۹۳-۱۳۹۰درایستگاهتحقیقاتکشاورزیتبریز و میانهدر مجموعدرپنجمحیط (ترکیبسالومکان) اجرا شد. تجزیه مرکب دادهها نشان داد که برهمکنش ژنوتیپ × محیط برای تمام صفات مورد اندازهگیری (عملکرد دانه، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبله در واحد سطح) حداقل در سطح احتمال پنج درصد معنیدار بود. بر این اساس، تجزیه پایداری ژنوتیپهابر اساس روش ابرهارت و راسل، روش غیرپارامتری رتبهای و روش گزینش همزمان برای عملکرد دانه و اجزای آن انجام شد. نتایج تلفیق این روشها نشان داد که از نظر وزن هزاردانه ژنوتیپهای شماره ۵، ۱۴ و ۸، تعداد دانه در سنبله ژنوتیپهای شماره ۱، ۵ و ۶، تعداد سنبله در واحد سطح ژنوتیپهای شماره ۶، ۱۷ و ۱، ضمن داشتن برهمکنش کمتر با محیط نسبت به سایر ژنوتیپها، از پتانسیل تولید بالاتری نیز برخوردار بودند، اما از نظر عملکرد دانه، ژنوتیپ شماره۵ با شجره Yang۸۷-۱۵۸و ژنوتیپ شماره ۸ با شجره Milan CM۷۵۱۱۸-B-۵M-۱Y-۰۵M بهترتیب با عملکرد ۴۷/۶ و ۳۸/۶ تن در هکتار سازگاری بیشتر و برهمکنش کمتری با محیط داشتند و قابل توصیه جهت کشت در اقلیم مشابه از نظر آب و هوایی هستند. همچنین،نتایج حاصل از این تحقیقنشان داد که در تجزیه اثرمتقابل ژنوتیپ× محیط، روش رتبهای تا حدود زیادی نتیجه مشابهای با روش گزینش همزمان ارایه میدهد.
بررسی سازگاری ژنوتیپ های گندم نان با استفاده از روش های ابرهارت راسل، غیرپارامتری رتبه ای،گزینش هم زمان و بای پلات Keywords:
بررسی سازگاری ژنوتیپ های گندم نان با استفاده از روش های ابرهارت راسل، غیرپارامتری رتبه ای،گزینش هم زمان و بای پلات authors
علیرضا تاری نژاد
دانشیار، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :