تدوین استراتژی توسعه طبیعتگردی بر اساس تحلیل SWOT و فرایند تحلیل شبکهای (ANP) مطالعه موردی (پارک جنگلی آبیدر در شهر سنندج)
Publish place: Journal of Urban Tourism، Vol: 2، Issue: 2
Publish Year: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 228
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JUT-2-2_002
تاریخ نمایه سازی: 18 آبان 1400
Abstract:
صنعت گردشگری، بهویژه طبیعتگردی، بهمنزله رویکردی جدید برای توسعه هم زیستی انسان و اجتماع، بهمنظور بهرهوری اقتصادی، امروزه در توسعه مناطق جایگاه چشمگیری یافته است که توسعه آن نیازمند شناخت و آگاهی کافی از مسائل و عوامل موثر اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی هر منطقه است. پارک جنگلی آبیدر با مساحت ۱۵۵۵ هکتار در جنوب غربی شهر سنندج واقع شده است که به سبب جاذبههای طبیعی از مزیت نسبی برخوردار است. تحقیق حاضر با هدف شناسایی عوامل داخلی (قوت ها و ضعف ها)، عوامل خارجی (فرصتها و تهدیدها)، و تدوین استراتژی توسعه طبیعتگردی پارک جنگلی آبیدر انجام گرفته و بدین منظور از مدل تلفیقی SWOT و فرایند تحلیل شبکهای (ANP) استفاده شده است. فرایند تحلیل شبکهای اجازه اندازهگیری را در شرایطی که بین عوامل استراتژیک وابستگی وجود دارد میدهد. مدل شبکهای ارائهشده در این تحقیق بهمنظور تجزیهوتحلیل SWOT از چهار سطح، هدف (بهترین استراتژی) در سطح اول، عوامل SWOT و زیر معیارهای SWOT به ترتیب در سطوح دوم و سوم، و آخرین سطح از گزینههای استراتژی تشکیل شده است. جهت تعیین وزنهای عوامل SWOT بر اساس روش ANP پرسش نامهای بهصورت مقایسه زوجی با مقیاس نه تایی طراحی و تکمیل شد. پس از آن، دادههای جمعآوریشده با نرمافزار Super Decision تجزیهوتحلیل و استراتژیهای WTبهمنزله بهترین استراتژیها، برای توسعه طبیعتگردی منطقه مشخص شد. نتایج نشان داد که آسیبپذیری منطقه مطالعه شده (پارک جنگلی آبیدر) به لحاظ توسعه طبیعتگردی بالاست و همچنین توزیع و تخصیص مجدد منابع در سطح پارک جنگلی آبیدر، با توجه به محدود بودن فرصتها و بالا بودن ضعفها، امری الزامی است. بنابراین، در پایان راهکارهایی جهت توسعه طبیعتگردی در منطقه ارائه شد.
Keywords:
Authors
جاهده تکیه خواه
دانشجوی دکتری علوم جنگل، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
اکبر نجفی
استادیار گروه جنگل داری دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
آزاد اصغری
کارشناسی ارشد جغرافیای طبیعی اقلیم در برنامه ریزی محیطی، دانشگاه خوارزمی تهران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :