بررسی کارایی زئولیت کلینوپتیلولیت اصلاح شده و کلینوپتیلولیت اصلاح شده حاوی نانوذرات اکسید مس در حذف ترکیبات BTX از هوا
Publish place: Iranian Journal Of Health and Environment، Vol: 5، Issue: 1
Publish Year: 1391
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 383
This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJHE-5-1_001
تاریخ نمایه سازی: 9 آذر 1400
Abstract:
زمینه و هدف: بنزن، تولوئن و زایلن ها (BTX) آلاینده های آلی هستند که به طور عمده به همراه نفت و مشتقات آن وجود دارند. BTX جزو آلاینده های زیست محیطی بوده و برای سلامتی انسان نیز مضر به حساب می آیند. استفاده از جاذب هایی مانند زئولیت، یکی از انواع روش های حذف این ترکیبات است که در این مطالعه نیز هدف بر آنست تا حذف ترکیبات BTX با استفاده از زئولیت نوع کلینوپتیلولیت و همچنین زئولیت به همراه نانوذرات اکسید مس به جهت خاصیت کاتالیستی آن مورد بررسی و مقایسه قرار گیرد. روش بررسی: در این مطالعه از زئولیت منطقه گرمسار سمنان در اندازه دانه ای ۱-۲ میلی متر و با انجام اصلاح اسیدی توسط اسید کلردریک و همچنین حالت نانوذره دار شده آن با استفاده از نانوذرات اکسید مس، استفاده شد. جریان هوا که به طور مصنوعی آلوده شده بود، به صورت پیوسته به کار گرفته شد و نمونه برداری با استفاده از چارکول تیوب از جریان ورودی و خروجی انجام شد. تشخیص غلظت آلاینده ها با استفاده از کروماتوگرافی گازی با آشکارساز FID صورت گرفت. یافته ها: راندمان حذف برای بنزن، تولوئن، -pزایلن، -mزایلن و -oزایلن در کلینوپتیلولیت به ترتیب برابر ۳/۷۸، ۱/۶۲، ۲/۳۲، ۱۵/۳۲ و ۸/۱۸% و در کلینوپتیلولیت حاوی نانوذرات اکسید مس به ترتیب ۴۲/۲۵، ۶۵/۳۵، ۳۳/۳۶، ۲۴/۳۳ و ۳۹/۲۹% به دست آمد. میانگین راندمان حذف ترکیبات BTX در زئولیت بدون نانوذره (۳۱/۴۳%) بیشتر از زئولیت نانوذره دار (۳۲%) به دست آمد. لیکن، نتایج نشان داد که غلظت CO۲ در هوای خروجی از زئولیت حاوی نانوذره (ppm ۵۵۰) بیشتر از زئولیت بدون نانوذره (ppm ۵۲۵) است.نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که اضافه شدن نانوذرات به زئولیت هرچند باعث کاهش راندمان حذف بنزن و تولوئن شده است که می تواند ناشی از اشغال یا مسدود شدن سایت های جذب آلاینده ها روی زئولیت توسط نانوذرات باشد، ولی موجب ارتقای تاثیر کاتالیستی زئولیت در شکستن مولکول های آلاینده ها و پیشرفت بیشتر فرایند تجزیه آنها تا تبدیل شدن به CO۲ شده است.
Keywords:
Zeolite , Clinoptilolite , BTX , Air pollution , Nanoparticles , volatile organic compounds , زئولیت , کلینوپتیلولیت , BTX , آلودگی هوا , نانوذرات , ترکیبات آلی فرار
Authors
روح ا.. رستمی
کارشناس ارشد بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی سمنان
احمد جنیدی جعفری
دکترای بهداشت محیط، دانشیار دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
روشنک رضایی کلانتری
دکترای عمران (محیط زیست)، دانشیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
میترا غلامی
دکترای بهداشت محیط، دانشیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :