اثر روش های خاک ورزی و مدیریت بقایای گیاهی برجمعیت نماتدهای بیمارگر گیاهی در تناوب گندم ((Triticum aestivum L.، جو (Hordeum vulgare L.)و پنبه (Gossypium hirsutum L.)
Publish place: Journal Of Agroecology، Vol: 13، Issue: 3
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 290
This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRY-13-3_004
تاریخ نمایه سازی: 21 آذر 1400
Abstract:
این تحقیق به منظور بررسی اثر شیوه های خاک ورزی و سطوح مختلف نگهداری بقایای گیاهی بر جمعیت نماتدهای بیمارگر گیاهی در سیستم تناوبی گندم ((Triticum aestivum L.، جو (Hordeum vulgare L.)و پنبه (Gossypium hirsutum L.)به مدت پنج سال زراعی (۳۹۵-۱۳۹۰) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گناباد اجرا شد. آزمایش بر پایه کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار انجام شد. روش های خاک ورزی شامل، خاک ورزی متداول (شخم + دیسک + تسطیح + کاشت با بذرکار)، کم خاک ورزی (چیزل پیلر یا دیسک + کاشت با بذرکار) و بی خاک ورزی (کاشت مستقیم با بذرکار no till) در کرت های اصلی و مدیریت بقایای گیاهی شامل تیمار بدون بقایای گیاهی، حفظ ۳۰ درصد و حفظ ۶۰ درصد بقایای محصول سال قبل در کرت های فرعی قرار گرفتند. جمعیت نماتدهای پارازیت گیاهی در هر کرت به روش الک و سانتریفیوژ استخراج و با استفاده از کلیدهای معتبر تا سطح جنس یا گونه تشخیص داده شدند و جمعیت آن ها مورد مقایسه قرار گرفت. بر اساس نتایج، نماتد های پارازیت شامل نماتد مولد زخم ریشه (Pratylenchus thornei)، نماتد سنجاقی (Paratylenchus spp.)، نماتد مارپیچی (Helicotylenchus spp.)، Geocenamus spp.، نماتد ساقه و پیاز، (Ditylenchus spp.)،Boleodorus spp. ، Tylenchus spp. و Filenchus spp. تشخیص داده شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر تیمارهای خاک ورزی، نگهداری بقایا و برهم کنش خاک ورزی و نگهداری بقایا بر جمعیت اغلب نماتدها و تعداد کل نماتدهای پارازیت گیاهی معنی دار نبوده است. اثر خاک ورزی بر جمعیت Boleodorus spp. و برهم کنش خاک ورزی و نگهداری بقایا بر جمعیت .Tylenchus spp در سطح پنج درصد معنی دار بوده است. بر پایه نتایج این تحقیق، تغییر در عملیات خاک ورزی از متداول به کم و بی خاک ورزی و حفظ بقایای گیاهی روی سطح خاک در سیستم تناوب زراعی گندم، گندم، جو، پنبه و گندم خطر افزایش جمعیت نماتدهای مهم بیمارگر گیاهی را افزایش نمی دهد و با توجه به مزایای کشاورزی حفاظتی، این سیستم زراعی برای این اقلیم و مناطق مشابه قابل توصیه میباشد.
Keywords:
Authors
رضا اقنوم
بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
مسعود قدسی
بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :