ارزیابی وضعیت آلودگی به کروم در مزارع گوجه فرنگی (مطالعه موردی: غرب استان هرمزگان)
Publish place: Journal Of Agroecology، Vol: 13، Issue: 3
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 261
This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRY-13-3_009
تاریخ نمایه سازی: 21 آذر 1400
Abstract:
کروم یکی از فلزات سنگین است که می تواند از مسیرهای گوناگون وارد خاک، آب، هوا و گیاهان شود. غلظت بالای کروم در خاک می تواند ناشی از مواد مادری خاک، پساب کارخانجات و کارگاه های صنعتی، ناخالصی کودهای فسفره و دودها و بخارات خروجی وسایل نقلیه موتوری نظیر خودروها و موتورسیکلت ها باشد. حضور کروم در خاک و جذب و انباشت آن در بافت های گیاهی، منجر به سمیت در گیاه، دام و انسان خواهد شد. در این پژوهش، طی سال زراعی ۹۵-۹۴، غلظت کروم در خاک و همچنین میزان جذب و توزیع این فلز سنگین در اندام های مختلف گیاه در نه مزرعه گوجه فرنگی در غرب استان هرمزگان در ایران، در قالب بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. همچنین دو شاخص مهم آلودگی یعنی فاکتور تجمع زیستی و فاکتور انتقال نیز برای این عنصر در تمام مزارع مورد بررسی، محاسبه گردید. تجزیه آماری داده ها با نرم افزار آماری SAS نشان داد که بیشترین انباشت کروم در ریشه ها و کمترین مقدار آن در میوه ها بود. در تمام خاک های مورد مطالعه، گیاه گوجه فرنگی توانایی قابل ملاحظه ای برای جذب فلز سنگین کروم از خاک نشان داد. مقدار کروم در میوه بالاتر از حد مجاز بود و بررسی وضعیت مکانی مزارع نشان داد، دلیل اصلی آن می تواند مجاورت این مزارع با جاده های پرتردد و تاسیسات صنعتی منطقه باشد. بنابراین، لازم است به منظور پیشگیری از تجمع کروم در خاک و گیاه، مزارع نزدیک جاده های شلوغ و مراکز صنعتی انتخاب نشوند. همچنین توصیه می شود به منظور جلوگیری از افزایش غلظت کروم در خاک، بقایای گیاهی بعد از برداشت از سطح مزارع جمعآوری و به مکانی دورتر منتقل شود.
Keywords:
Authors
جهانشاه صالح
، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران.
یعقوب حسینی
، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران.
ایمان صالح
بخش تحقیقات جنگل ها، مراتع و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :