مقایسه طرح واره های ناسازگارانه اولیه در بیماران افسرده اقدام کننده به خودکشی با بیماران افسرده غیر اقدام کننده به خودکشی و جمعیت غیربالینی
Publish place: Advances in Cognitive Sciences، Vol: 10، Issue: 4
Publish Year: 1387
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 302
This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ICSS-10-4_005
تاریخ نمایه سازی: 24 آذر 1400
Abstract:
هدف: این پژوهش به منظور مقایسه طرح واره های ناسازگارانه در بیماران افسرده اقدام کننده به خودکشی، بیماران افسرده غیر اقدام کننده به خودکشی و جمعیت غیربالینی انجام شد.
روش: در یک طرح پژوهشی مقایسه ای- مقطعی، نمونه ای ۶۳ نفر متشکل از ۱۶ بیمار افسرده اقدام کننده به خودکشی، ۲۲ بیمار افسرده غیراقدام کننده به خودکشی و همچنین ۲۵ نفر از جمعیت غیربالینی که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، با استفاده از پرسشنامه طرح واره های یانگ (YSQ) مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور تحلیل داده ها از آمارهای توصیفی، تحلیل کوواریانس، تحلیل واریانس یک طرفه چندمتغیره با روش تعقیبی توکی استفاده شد.
یافته ها: یافته های این پژوهش نشان دهنده تفاوت معنادار نمره طرح واره ها در سه گروه شرکت کننده در پژوهش بود. به این ترتیب که دو گروه بالینی در تمامی طرح واره های ناسازگارانه اولیه با گروه غیربالینی تفاوت داشتند (p<۰/۰۰۱)،ولی دو گروه بالینی فقط در سه طرح واره محرومیت عاطفی، وابستگی و بی کفایتی، و آسیب پذیری در مقابل صدمه و بیماری با یکدیگر تفاوت معنا دار داشتند (p<۰/۰۵). این تفاوت ها مستقل از شدت افسردگی بیماران بود (p<۰/۰۷۴).
نتیجه گیری: نتایج پژوهش فوق، با یافته های پژوهش های مشابه همسو و حاکی از تفاوت ساختار شناختی در بیماران افسرده اقدام کننده به خودکشی با بیماران افسرده غیراقدام کننده به خودکشی و جمعیت غیربالینی است. این یافته ها همچنین تایید کننده نظریه شناختی و نشان دهنده اهمیت انجام مداخلات درمانی بر سه طرح واره محرومیت عاطفی، وابستگی و بی کفایتی، و آسیب پذیری بیماران افسرده اقدام کننده به خودکشی در مقابل صدمه و بیماری است.
Keywords:
Early Maladaptive Schemas , Suicide , Major Depressive Disorder , طرح واره های ناسازگارانه اولیه , خودکشی , اختلال افسردگی اساسی
Authors
معصومه احمدیان گرجی
کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، ساری، ایران.
لادن فتی
دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
علی اصغر اصغرنژاد فرید
دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
کاظم ملکوتی
دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.