بررسی کانی سازی اپی ترمال سولفیداسیون متوسط آنومالی ۴ کانسار گلوجه (شمال زنجان)، بر اساس خصوصیات کانه نگاری، دگرسانی و ژئوشیمی سیال کانه ساز
Publish place: Journal of Economic Geology، Vol: 6، Issue: 1
Publish Year: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 292
This Paper With 22 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECONG-6-1_001
تاریخ نمایه سازی: 29 آذر 1400
Abstract:
کانی سازی فلزات پایه (مس، سرب و روی) و گرانبها (نقره±طلا) آنومالی ۴ کانسار گلوجه با میزبان سنگهای آتشفشانی و نیمه نفوذی ائوسن-الیگوسن در بخش مرکزی پهنه طارم- هشتجین رخ داده است. سنگهای آتشفشانی، آتشفشانی- تخریبی و نیمه نفوذی با ترکیب بازیک تا حدواسط متشکل از آندزیت، آندزیت بازالت، تراکی آندزیت، داسیت و توف ها دارای بیشترین فراوانی در منطقه بوده که دارای خصوصیات سری ساب آلکالن تا کالک آلکالن غنی از پتاسیم هستند. کانی سازی در منطقه با عیار متوسط طلا ( ۰/۱۵ ppm )، نقره (%۰/۲۴)، مس (%۰/۶)، روی (%۴) و سرب (%۶)، در دو رگه کوارتز- سولفیدی اصلی (A و B) دارای امتداد شمال غرب- جنوب شرقی با ساخت و بافتهای نواری ، برشی، رگه- رگه چه ای و پرکننده فضای خالی و محتوای سولفیدی ۵ تا %۶۰ متشکل از کانه های اصلی گالن، اسفالریت، کالکوپیریت و پیریت صورت گرفته است. مطالعات SEM، حاکی از وجود مقادیر نقره (۰/۴۷ تا wt. % ۰/۶۶) و کادمیم (۰/۳۳ تا wt. % ۰/۷۲) در ساختمان گالن و آهن ( wt.% FeS ۰/۲۳) در ترکیب اسفالریت است. دگرسانیهای گرمابی فیلیک (کوارتز- سریسیت- پیریت)، آرژیلیک حدواسط (کوارتز- ایلیت/ مسکویت) و سیلیسیک، دگرسانیهای همراه کانی سازی بوده که در آن به ترتیب زوج عناصر کادمیم- روی (۰/۸۶)، کادمیم- سرب (۰/۸۲)، سرب- نقره (۰/۸۰)، طلا- نقره (۰/۷۵)، سرب- روی (۰/۷۰) و کادمیم- بیسموت (۰/۷۴) دارای بیشترین همبستگی ژئوشیمیایی در رگه های کوارتز- سولفیدی کانه دار هستند. مطالعه میانبارهای سیال دو فازی مایع و بخار رگه های کانه دار، حاکی از تغییرات دمای همگن شدن میانبار به فاز مایع (Thlv→l)، بین ۲۲۳ تا C°۲۸۷ و شوری ۶/۵ تا ۱۷ درصد معادل نمک طعام (در میزبان کوارتز) و دمای همگن شدن ۱۷۵ تا C°۲۴۴ و شوری ۱/۵ تا ۱۲ درصد معادل نمک طعام (در میزبان اسفالریت) است. تغییرات دمای اولین نقطه ذوب یخ (Tfm) در میانبارهای سیال میزبان اسفالریت رگه کوارتز- سولفیدی کانه دار، بین ۲۳- تا C°۱۸- در سامانه NaCl–H۲O است. در آنومالی ۴ کانسار گلوجه، خصوصیاتی نظیر ساخت و بافتهای رگه ای- برشی و نواری، حضور کانیهای دگرسان ایلیت/ مسکویت به همراه فراوانی کانه های گالن، اسفالریت و مقادیر کم کالکوپیریت و تنانتیت، دما و شوری متوسط تا پایین سیال کانه ساز، عمق کم کانی سازی و ترکیب آهن دار اسفالریت های منطقه، دارای شباهت با کانسارهای رگه ای اپی ترمال نقره و فلزات پایه سولفید متوسط (IS) است که احتمالا می تواند با ذخایر پورفیری مس- طلا در عمق مرتبط باشد.
Keywords:
فلزات پایه و گرانبها , دگرسانی گرمابی , ژئوشیمی , سیالات درگیر , اپی ترمال سولفیداسیون متوسط (IS) , گلوجه
Authors
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :