اثربخشی درمان دلبستگی محور بر شاخص توده بدنی، تنظیم هیجان و ولع مصرف غذا در نوجوانان دختر مبتلا به چاقی: یک مطالعه کارآزمایی بالینی

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 145

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJPN-8-3_007

تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400

Abstract:

مقدمه: ابتلا به چاقی سبب ایجاد مشکلات جسمانی، روان­شناختی و حتی هیجانی می­شود و این شرایط می­تواند شاخص توده بدنی، ولع مصرف و حتی تنظیم هیجان را دچار تغییر نماید، بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان دلبستگی محور بر شاخص توده بدنی، تنظیم هیجان و ولع مصرف غذا در نوجوانان دختر مبتلا به چاقی بود. روش کار: روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و یک مرحله پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی دانش آموزان دختر مبتلا به چاقی و مراجعه کننده به مراکز غدد و چاقی شهر ساری در سال ۱۳۹۸ بودند. از بین جامعه هدف تعداد ۲۴ آزمودنی به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود و خروج به پژوهش انتخاب شدند و به شیوه گمارش تصادفی با توجه به قرعه در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل شاخص توده بدنی (BMI)، پرسشنامه تنظیم هیجان گرتز و رومر (۲۰۰۴) و پرسشنامه ولع  مصرف در چاقی سپدا- بنیتو و همکاران (۲۰۰۰) بود. گروه آزمایش تحت درمان دلبستگی محور در ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقه­ای به مدت دو ماه قرار گرفت. از هر دو گروه آزمایش و کنترل قبل از شروع مداخله؛ پیش آزمون، خاتمه مداخله؛ پس آزمون و مجددا دوماه بعد از اتمام مداخله؛ پیگیری دریافت شد. نتایج با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و خی دو با نرم افزار SPSS ۱۸ مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: نتایج شاخص میانگین در گروه آزمایش در شاخص توده بدنی در پیش آزمون ۵۲/۳۲، پس آزمون ۹۴/۳۰، پیگیری ۱۱/۳۰ می­باشد، در ولع مصرف غذا در پیش آزمون ۹۱/۱۱۹، پس آزمون ۴۱/۱۰۳، پیگیری ۹۱/۱۰۲ می­باشد. در تنظیم هیجان در پیش آزمون ۳۲/۱۲۶، پس آزمون ۲۵/۱۱۱، پیگیری ۴۵/۱۱۱ می­باشد. همچنین نتایج نشان داد که درمان دلبستگی محور در متغیرهای شاخص توده بدنی (۰۰۱/۰ >p، ۳۴۴/۲۷F=)، تنظیم هیجان  (۰۰۱/۰ >p، ۶۶۸/۶۹F=) و ولع مصرف غذا (۰۰۱/۰ >p، ۱۷۴/۵۴F=) اثر معنی دارد. به طور کلی بین پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش در فرایند مداخله به تناسب گروه کنترل تفاوت معنی­داری وجود دارد (۰۱/۰P <)، همچنین بررسی مرحله پیگیری نشان از ثبات مداخله داشت. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش تاکیدی بر اهمیت دلبستگی به غذا در افراد مبتلا به چاقی دارد، که می­تواند تلویحات کاربردی برای درمان­گران جهت کاهش ولع مصرف غذا، تنظیم هیجان و بهبود توده بدنی در نوجوانان دختر مبتلا به چاقی  ارایه دهد.  

Authors

شهربانو دهرویه

گروه روانشناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران

سیده علیا عمادیان

گروه روانشناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران

رمضان حسن زاده

گروه روانشناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • De Lorenzo A, Romano L, Di Renzo L, Di Lorenzo ...
  • Lo K, Cheung C, Lee A, Tam WW, Keung V. ...
  • Chorami M, Amiri S, Neshat Doost H, Talebi H. Comparing ...
  • Riva Crugnola C, Ierardi E, Albizzati A, Downing G. Effectiveness ...
  • Gratz K, Roemer L. Multidimensional Assessment of Emotion Regulation and ...
  • Cepeda-Benito A, Gleaves D, Williams T, Erath S. The development ...
  • Sarwer DB, Polonsky HM. The Psychosocial Burden of Obesity. Endocrinol ...
  • Mazzeschi C, Pazzagli C, Laghezza L, Radi G, Battistini D, ...
  • نمایش کامل مراجع