اثربخشی برنامه توانبخشی دوسا-هو بر استرس ادراک شده، فرانگرانی و کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 186

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJRN-7-1_005

تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400

Abstract:

مقدمه: بیماران همودیالیزی با مشکلات و محدودیت هایی در عملکرد فیزیکی، اجتماعی و روانشناختی مواجه هستند که از مشکلات روانشناختی آنها می توان به افزایش ادراک استرس و فرانگرانی و کاهش کیفیت زندگی اشاره کرد. با توجه به اثربخشی برنامه توانبخشی دوسا-هو بر بسیاری از ویژگی های روانشناختی، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه توانبخشی دوسا-هو بر استرس ادراک شده، فرانگرانی و کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی انجام شد. روش کار: روش مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پسآ زمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران مراجعه کننده به بخش همودیالیز بیمارستان شهید مفتح شهر ورامین در سال ۱۳۹۷ بودند. نمونه پژوهش ۳۴ بیمار دارای کیفیت زندگی پایین بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی ساده در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش ۱۱ جلسه ۴۵ دقیقه ای با برنامه توانبخشی دوسا-هو آموزش دید و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با فرم مشخصات جمعیت شناختی، پرسشنامه استرس ادراک شده، خرده مقیاس فرانگرانی در مقیاس افکار اضطرابی و پرسشنامه تجدیدنظرشده کیفیت زندگی مرتبط با سلامت جمع آوری و با روشهای خیدو، تی تست و تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند. یافته ها: یافته ها نشان داد که گروههای آزمایش و کنترل از نظر جنسیت، سن، تحصیلات و تاهل تفاوت معنی داری نداشتند ( ۰۵ /۰ < P ). همچنین در مرحله پیش آزمون گروه ها از نظر استرس ادراک شده، فرانگرانی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت تفاوت معنی داری نداشتند ( ۰۵ /۰ P ). به این ترتیب که برنامه توانبخشی دوسا-هو باعث کاهش استرس ادراک شده و فرانگرانی و افزایش کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بیماران همودیالیزی شد( ۰۵ /۰> P ). نتیجه گیری: بر اساس نتایج، توصیه می گردد که درمانگران و روان شناسان بالینی در کنار سایر رویکردها و روش های درمانی از برنامه توانبخشی دوسا-هو برای بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت از جمله کاهش استرس و فرانگرانی و افزایش کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی استفاده کنند.

Authors

آزیتا بهجت

MA of Clinical Psychology, Department of Psychology, Yazd Branch, Islamic Azad University, Yazd, Iran

زهرا میرشمسی

PhD Student of Psychology, Department of Psychology, Faculty of Humanities Sciences, University of Science and Arts, Yazd, Iran

شهلا کربلایی صالح

MA of General Psychology, Department of Psychology, Ramhormoz Branch, Islamic Azad University, Ramhormoz, Iran

زهرا دشت بزرگی

Assistant Professor, Department of Psychology, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Shimizu A, Sonoda S, Muraoka Y, Setoyama K, Inoue K, ...
  • Pour Kamali T, Yazdkhasti F, Oreyzi HR. A comparison of ...
  • Pour Kamali T, Yazdkhasti F, Oreyzi HR. A comparison of ...
  • نمایش کامل مراجع