اثر تنش کم آبی بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و میزان اسمولیتهای قند و پرولین در طالبی سمسوری ورامین
Publish place: Plant Process and Function، Vol: 5، Issue: 16
Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 273
This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-5-16_010
تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1400
Abstract:
چکیده
به منظور بررسی اثر تنش کم آبی بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی شامل پتانسیلهای آب، اسمز، تورژسانس برگ، اسمولیتهای قند، پرولین و فعالیت آنزیم اینورتاز در طالبی ایرانی سمسوری، آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح آبیاری (شروع آبیاری در پتانسیلهای ماتریک ۵۰- (شاهد)، ۶۵- (تنش سطح میانه) و ۷۵- کیلوپاسکال (تنش شدید)) در رقم طالبی سمسوری ورامین بودند. بر طبق نتایج حاصل از این تحقیق، کاهش شدید پتانسیل اسمزی حتی کمتر از میزان انتظار (حدود ۲۳- بار) در شدیدترین سطح تنش کم آبی (شروع آبیاری در پتانسیل ماتریک ۷۵- کیلوپاسکال) رخ داد. نتایج نشان داد که سطوح تنش کم آبی بکار رفته در این آزمایش باعث تغییراتی در میزان قندها و فعالیت آنزیم اینورتاز گردید. تنش کم آبی میزان فعالیت آنزیم اینورتاز را در سی و پنجمین روز پس از شروع تنش تا حد ۰۱/۲ کاهش داد، در حالیکه میزان فعالیت این آنزیم در آبیاری شاهد در همین مرحله حدود ۱۴/۴ اندازه گیری شد. شدیدترین سطح تنش کم آبی (شروع آبیاری در پتانسل ماتریک ۷۵- کیلوپاسکال) موجب افزایش میزان قندهای ساکارز (۳۲/۰ میلی گرم بر گرم وزن تازه) و گلوکز میوه (۰۸/۰ میلی گرم بر گرم وزن تازه)، پرولین برگها (۳۵/۰ میکرومول بر گرم وزن تازه) در سی و پنجمین روز پس از شروع تنش در مقایسه با شاهد در همین مرحله شد. همچنین تنظیم اسمزی در این گیاه در نتیجه تجمع ساکارز، گلوگز و پرولین تحت تنش کم آبی و باتوجه به این که پتانسیل اسمزی حتی نسبت به مقدار مورد انتظار کاهش بیشتری داشته، اتفاق افتاده است. .
Keywords:
Keywords: Osmolytes , Osmotic regulation , Samsoury , Invertase activity , Water deficit stress , کلمات کلیدی: اسمولیت ها , تنظیم اسمزی , سمسوری , فعالیت اینورتاز , تنش کم آبی
Authors
نجمه زینلی
کرمان دانشگاه شهید باهنر دانشکده کشاورزی گروه علوم باغبانی
کمال الدین حق بین
پژوهشگاه ملی ژنتیک و بیو تکنولوژی ایران، تهران، ورد آورد
مجتبی دلشاد
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :