مطالعه تاثیر رژیم های مختلف آبیاری و کاربرد کمپوست غنی شده با زئولیت بر عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیکی گیاه کینوا (Chenopodium quinoa Willd)
Publish place: Plant Process and Function، Vol: 10، Issue: 44
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 267
This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-10-44_005
تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1400
Abstract:
کم آبی یکی مهمترین تنشهای محیطی است که رشد و عملکرد گیاهان زراعی را کاهش می دهد. کودهای آلی مانند کمپوست و ترکیبات معدنی مانند زئولیت می توانند از اثر منفی کم آبی بر گیاهان بکاهند. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر سطوح آبیاری (۲۵، ۵۰ و ۷۵ درصد تخلیه رطوبت ظرفیت زراعی) و تیمارهای کمپوست غنی شده با زئولیت (عدم کاربرد کود، کاربرد ۴ تن کمپوست، کاربرد ۸ تن کمپوست، کاربرد ۴ تن کمپوست+۱۰ تن زئولیت و کاربرد ۸ تن کمپوست+۱۰ تن زئولیت) بر عملکرد و برخی ویژگی های فیزیولوژیک کینوا بود. این مطالعه در سه تکرار و به صورت اسپلیت پلات در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال ۱۳۹۸ انجام شد. در این پژوهش، کم آبی از عملکرد دانه کاست و کمترین عملکرد دانه در تیمار آبیاری پس از تخلیه ۷۵ درصد رطوبت ظرفیت زراعی، ۲۰۲۴ کیلوگرم در هکتار به دست آمد که در مقایسه با شاهد ۸/۲۹ درصد کمتر بود. این کاهش تا حدی ناشی از کاهش وزن هزار دانه بود. تیمارهای کاربرد ۸ تن کمپوست، ۴ تن کمپوست+۱۰ تن زئولیت و کاربرد ۸ تن کمپوست+۱۰ تن زئولیت این صفت را به ترتیب به میزان ۹/۲۸، ۲/۳۶ و ۹/۳۲ درصد افزایش دادند. تیمارهای کمپوست غنی شده با زئولیت، با افزایش تعداد دانه و وزن دانه بر عملکرد دانه افزودند. با توجه به اهمیت اقتصادی عملکرد و ویژگی های کیفی دانه و رشد کلی بوته، تیمار کاربرد ۴ تن کمپوست+۱۰ تن زئولیت می تواند به طور مطلوبی عملکرد دانه را هم در شرایط کم آبی و هم در شرایط آبیاری کامل افزایش دهد.
Keywords:
Grain yield , Nutrients , Organic matter , Water deficit , عناصر غذایی , عملکرد دانه , کم آبی , مواد آلی
Authors
سعید حضرتی
Department of Agronomy and Medicinal Plants, Faculty of Agriculture, Azarbaijan Shahid Madani University, Tabriz, Iran
بهمن تیمورلویی
دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
امیر رضا صادقی بختوری
دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
فرهاد حبیب زاد
گروه ژنتیک و به نژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :