اهمیت انرژی در توسعه پایدار و رویکرد برنامه چهارم توسعه کشور
Publish place: 5th Symposium of Iranian Society of Environmentalists
Publish Year: 1383
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 4,489
This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
IRSEN05_044
تاریخ نمایه سازی: 15 مرداد 1385
Abstract:
پرداختن به چالش فراگیر توسعه پایدار و امنیت توسعه ، مستلزم به کارگیری الگوی نوینی است که مردم را در کانون فرآیند توسعه قرار دهد و به تبع آن نیازهای زندگی روزمره این مردم ( مصرف) باید بر اساس توسعهِ مبتنی بر ملاحظات اکولوژیک برآورده شود . با تجه به مفهوم توسعه پای دار به عنوان فرآیندی که نیازهای مختلف نسل حاضر را بر می آورد ، بدون آنکه در تامین نیازهای نسل آینده خللی وارد آید ، استفاده از منابع محدود و پایان پذیر از حساسیت خاصی برخوردار است ؛ در صورتی که الگوی رفتاری جامعه امروز ( بالاخص در ایران ) با مفاهیم توسعه پایدار فاصله زیادی دارد . در این میان انرژی (به عنوان محرک و گرداننده دنیای امروز ) و تامین آن از حساسترین نکات مقوله مذکور است.کما اینکه مباحث انرژی را بحرانی ترین موارد مطرح در نظام توسعه پایدار دانسته اند. در حالی که در ایران بیشترین قسمت انرژی مورد ن یاز از منابع تجدید ناپذیر تهیه می شود ، نیاز به برنامه ریزی بلند مدت و مدیریت تامین و مصرف انرژی به شدت احساس می شود.
با وجودیکه لایحه برنامه چهارم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی کشور با محوریت نفت پی ریزی شده است ( ماده 3 ) ، ولی در 115 به توسعه انرژی ، بهینه سازی و مدیریت انرژی رویکرد جدیدی دیده می شود که در سه برنامه قبلی کمتر به آن پرداخته ، 114 ، موارد 108 شده بود . هرچند به کارگیری انرژی های نو و تجدید پذیر با کم توجهی روبرو بوده است ، اما دیدگاه برنامه چهارم به نقش انرژی در توسعه پایدار در خور تامل و کنکاش است.
در این مقاله سعی شده است نقش انرژی در توسعه و رویکرد برنامه چهارم توسعه کشور به آن ، بررسی شود.
Authors
نیما یزدان پناه
کارشناس مهندسی شیمی ، انجمن مهندسین شیمی ایران
نفیسه جعفرزاده
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات تهران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :