ارزیابی ریسک بهداشتی فلزات سنگین موجود در سبزی های کشت شده در محدوده لندفیل شهر تهران

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 263

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JPMH-8-3_006

تاریخ نمایه سازی: 27 بهمن 1400

Abstract:

هدف: سبزیجات از مهم ترین گروه رژیم غذایی افراد بوده و تضمین کیفیت آن نقش مهمی در امنیت غذایی دارد. مصرف آن بعنوان یکی از مسیرهای اصلی ورود فلزات سنگین بوده و هدف این مطالعه ارزیابی ریسک سرطان زایی و غیرسرطان زایی ناشی از سبزیجات کشت شده در مزارع نزدیک به لندفیل شهر تهران در سال ۱۳۹۸ بوده است. روش ها: این مطالعه توصیفی در سال ۱۳۹۸ و به روش نمونه برداری دردسترس بر روی ۸ نوع سبزی در مزارع نزدیک به لندفیل شهر تهران انجام و پس از هضم اسیدی با دستگاه ICP-OES غلظت فلزات سنگین سنجش، از روابط ریسک سرطان زایی و غیرسرطان زایی محاسبه و از نرم افزار SPSS برای تعیین ارتباط بین متغیرها استفاده شد. نتایج: یافته ها نشان داد که ترتیب غلظت فلزات سنگین به صورت آلومینیوم> آهن> روی> منگنز> مس> نیکل> سرب> آرسنیک> کروم> کبالت> کادمیوم بوده و آلودگی کاهو> تره فرنگی> شوید> گوجه فرنگی> بادمجان> سیب زمینی> پیاز>  گل کلم می باشد. ضریب پیرسون نشان داد که بین کادمیوم با سرب، منگنز و نیکل، سرب با منگنز و نیکل نیز رابطه معنی دار خیلی قوی در سطح ۱ درصد وجود دارد. مقادیر HQ تمامی فلزات و HI همه سبزیجات زیر ۱ بوده و بیانگر عدم وجود ریسک غیرسرطان زایی در کودکان و بزرگسالان می باشد. در گروه کودکان کاهو، تره فرنگی، شوید، گوجه فرنگی و بادمجان و در بزرگسالان کاهو، شوید و تره فرنگی توانایی ریسک سرطان زایی دارند. نتیجه گیری: با توجه به اینکه مصرف طولانی مدت سبزیجات مصرف کنندگان را با خطر سرطان زایی روبرو می سازد، اقدامات اصلاحی و همچنین پایش مداوم فلزات سنگین در محصولات کشت شده در این منطقه ضروری است.

Authors

سکینه شکوهیان

PhD, Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.

شهلا کریمیان

BSc, Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.

غلامرضا موسوی

PhD, Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Zhang B, Li G, Cheng P, Yeh TCJ, Hong M. ...
  • Ametepey ST, Cobbina SJ, Akpabey FJ, Duwiejuah AB, Abuntori ZN. ...
  • Hassaan MA, El Nemr A, Madkour FF. Environmental assessment of ...
  • Rouniasi N, Parvizi Mosaed H. Investigating the amount of heavy ...
  • Doabi SA, Karami M, Afyuni M, Yeganeh M. Pollution and ...
  • Gaurav VK, Sharma C. Estimating health risks in metal contaminated ...
  • Tashini H, Gavilian H. Assessment risk food of heavy metals ...
  • Mortvedt JJ. Heavy metal contaminants in inorganic and organic fertilizers. ...
  • Mokhtari K, Mazaheri H, Baghaie AH, Hassani Joshaghani A. Evaluation ...
  • نمایش کامل مراجع