بررسی دیدگاه متخصصین و محققین حوزه گیاهان دارویی در زمینه اولویت های سرمایه گذاری کارآفرینانه بخش خصوصی در توسعه صنعت گیاهان دارویی (مطالعه موردی: استان سیستان و بلوچستان)
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 316
This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JEA-8-16_001
تاریخ نمایه سازی: 30 فروردین 1401
Abstract:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: گیاهان دارویی از گنجینه های طبیعی هر کشوری می باشد و در بهبود سلامت و شاخصهای اقتصادی-اجتماعی جوامع تاثیر به سزایی دارد. بحران خشکسالی و کم آبی، توسعه تولید و فرآوری گیاهان دارویی دارای نیاز آبی کم را به عنوان یکی از مهمترین حوزه های توسعه کشاورزی استان سیستان و بلوچستان معرفی کرده است. با توجه به محدویت منابع مالی دولتی و اهمیت نقش بخش خصوصی، این تحقیق با هدف شناخت اولویتهای سرمایه گذاری کارآفرینانه بخش خصوصی در توسعه صنعت گیاهان دارویی استان انجام شد.
مواد و روش ها: از روش تحقیق آمیخته به عنوان رویکردی از روشهای کمی و کیفی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق، کارشناسان و محققین صنعت گیاهان دارویی استان سیستان و بلوچستان بود که با نمونه گیری گلوله برفی تعداد ۱۰ نفر متخصص گیاهان دارویی برای بخش کیفی و تعداد ۳۰ نفر برای بخش کمی انتخاب شدند. ابزار تحقیق در بخش کمی، پرسشنامه ساختارمندی بود که روایی آن با استفاده از نظر پانل کارشناسان و پایایی آن از طریق آزمون کرونباخ آلفا ۰/۷۵ به دست آمد.
یافته ها: ۲۷ گیاه دارویی در استان سیستان و بلوچستان، از مزیت نسبی لازم برخوردار میباشند و بخش خصوصی میتواند در ۲۱ حوزه این صنعت سرمایه گذاری نماید. "تدوین برنامه جامع تحقیقات گیاهان دارویی" و "تهیه نقشه سرمایه گذاری و اشتغال در صنعت گیاهان دارویی" از مهمترین برنامه های زیربنایی توسعه این صنعت بوده و دو برنامه پژوهشی "توسعه بازار و صادرات" و "فرآوری" در اولویت آن قرار دارند. همچنین، هفت گیاه دارویی برتر استان جهت سرمایه گذاری کارآفرینانه بخش خصوصی شامل گز روغن، چای ترش، بنه، کلپوره، سیاه دانه، آنغوزه و شیرین بیان می باشد. از طرفی اولویت های سرمایه گذاری کارآفرینان در توسعه صنعت گیاهان دارویی استان شامل تولید بذور اصلاح شده، ایجاد شبکه بازاریابی و فروش داخلی و افزایش عملکرد تولید در فضای باز میباشد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج تحقیق، به منظور ساماندهی و افزایش بهره وری صنعت گیاهان دارویی استان سیستان و بلوچستان «برنامه جامع تحقیقات گیاهان دارویی»، «نقشه سرمایه گذاری و اشتغال در صنعت گیاهان دارویی»، «برنامه جامع تولید گیاهان دارویی»، «برنامه جامع صادرات گیاهان دارویی»، «برنامه جامع ترویج مصرف گیاهان دارویی» و «برنامه تحقیقاتی ویژه تولید داروهای جدید گیاهی»، باید تدوین و عملیاتی شوند. همچنین پیشنهاد می شود در ۱۰ سال آینده، سرمایهگذاری بخش خصوصی بر ارتقای کمی و کیفی شبکه بازاریابی و فروش بینالمللی، تولید بذور اصلاح شده، ایجاد شبکه بازاریابی و فروش داخلی، مدیریت تولید و برداشت از مراتع و تولید گلخانه ای گیاهان دارویی: گز روغن (مورینگا)، چای ترش، بنه، کلپوره، سیاهدانه، آنغوزه و شیرین بیان، متمرکز شود.
Keywords:
Entrepreneurial Investment , Medicinal Plant Industry , Research Priorities , Sistan and Baluchestan Province , استان سیستان و بلوچستان , اولویت های پژوهشی , سرمایه گذاری کارآفرینانه , صنعت گیاهان دارویی
Authors
سید داود حاجی میررحیمی
Imam Khomeini Higher Education Center, Karaj, Iran
علی محمد عمویی
Imam Khomeini Higher Education Center, Karaj, Iran
عبدالله مخبر دزفولی
Imam Khomeini Higher Education Center, Karaj, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :