بررسی ارتباط سواد سلامت با رفتارهای تشخیصی و پیشگیرانه از سرطان های شایع در زنان مراجعه کننده به واحدهای بهداشت خانواده

Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 168

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PAHM-16-5_006

تاریخ نمایه سازی: 4 اردیبهشت 1401

Abstract:

مقدمه: سواد سلامت می تواند عامل تاثیرگذار در افزایش رفتارهای بهداشتی، بهبود دسترسی به مراقبت های بهداشتی و افزایش کنترل افراد به سلامت فردی باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط سواد سلامت با رفتارهای تشخیصی و پیشگیرانه سرطان های شایع در زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت دانشگاه شهید بهشتی شهر تهران سال ۱۳۹۵ بود. مواد و روش کار: در مطالعه ای تحلیلی از نوع مقطعی سواد سلامت ۵۰۰ نفر از زنان مراجعه کننده (نمونه های در دسترس) به مراکز خدمات جامع سلامت (شمیرانات، شمال و شرق) با استفاده از پرسش نامه سواد سلامت عملکردی بالغان بررسی شد. همبستگی بین سواد سلامت، و متغیرهای مستقل بررسی شد. از رگرسیون لجستیک دوگانه جهت بررسی بخت انجام رفتارهای تشخیصی و پیشگیرانه سرطان های شایع استفاده گردید. یافته ها: ۴۸/۶ درصد زنان مراجعه کننده سواد سلامت ناکافی، ۲۴/۴ درصد سواد سلامت مرزی و تنها ۲۷ درصد نمونه ها سواد سلامت کافی داشتند. سواد سلامت با تحصیلات، سن، درآمد و شغل ارتباط معنی دار داشت. بین سواد سلامت با رفتارهای تشخیصی و پیشگیرانه سرطان های شایع ارتباط معنی دار به دست آمد. آزمون رگرسیون لجستیک دوگانه نشان داد سواد سلامت کافی بخت انجام خودآزمایی پستان و پاپ اسمیر را به ترتیب ۱/۸۳ و ۱/۷۹ برابر افزایش می دهد. بحث و نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سواد سلامت ناکافی در بین زنان شرکت کننده مشکلی شایع است، بطوری که شانس انجام رفتارهای تشخیصی و پیشگیرانه سرطان های شایع را کاهش داده است و ضروری است مداخلات لازم جهت ارتقای سطح سواد سلامت طراحی و به اجرا در آید.  

Keywords:

Functional health literacy , screening , female common cancers , Comprehensive health services center , سواد سلامت عملکردی , رفتارهای تشخیصی و پیشگیرانه , سرطان های شایع زنان , مراکز خدمات جامع سلامت

Authors

ژیلا مهدوی

دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

علی رمضانخانی

دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

شهلا قنبری

دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

لیلا خداکریم

دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :