مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری، درمان پسخوراند زیستی و درمان ترکیبی آنها بر کیفیت خواب زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 215

This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJPN-9-6_005

تاریخ نمایه سازی: 11 اردیبهشت 1401

Abstract:

چکیده مقدمه: اضطراب  شایعترین  طیف  اختلالات روانپزشکی را تشکیل میدهد و یکی از انواع مهم آن، اضطراب فراگیر است. کیفیت خواب  احساس روانی است که بر کیفیت زندگی و احساس سلامتی فرد تاثیر می گذارد و منجر به تشدید علایم بیماری های جسمی روانی می گردد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری، درمان پسخوراند زیستی و درمان ترکیبی آنها بر کیفیت خواب زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود. روش کار: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. در این پژوهش جامعه آماری کلیه زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر مراجعه به مطب روانپزشکی نوین شهر بروجرد در سال ۱۴۰۰ بودند و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد ۶۰ نفر از آنان انتخاب و در چهار گروه مساوی جایگزین شدند. گروه های آزمایش تحت درمان شناختی- رفتاری(۸ جلسه)،درمان پسخوراند زیستی(۸ جلسه)، درمان ترکیبی(۸ جلسه) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخلهای دریافت نکردند و در لیست انتظار باقی ماندند. از مقیاس اختلال اضطراب فراگیر(Spitzer and et al, ۲۰۰۶) و پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ(Buysse and et al, ۱۹۸۹) به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه­­ها با روش­های تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی در نرم افزار SPSS-۲۴ انجام شد. یافته­ها: نتایج نشان داد هر سه درمان مذکور در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل اثربخشی معناداری بر کیفیت خواب زنان مبتلا به اضطراب فراگیر داشتند(۰۵/۰>P). همچنین یافتههای پژوهش نشان داد که درمان ترکیبی در بهبود کیفیت خواب موثرتر از درمان شناختی-رفتاری و پسخوراند زیستی بود(۰۵/۰>P). نتیجه ­گیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر و با توجه به اثربخشی بیشتر درمان ترکیبی پیشنهاد می­شود از درمان ترکیبی(درمان شناختی رفتاری همراه با پسخوراند زیستی) به عنوان یک شیوه­ درمانی برای کاهش مشکلات خواب در زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر در مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی استفاده شود.

Authors

لیلا نوری

Department of Psychology, Borujerd Branch,Islamic Azad University, Borujerd,Iran

سارا ساعدی

Department of Psychology, Borujerd Branch,Islamic Azad University, Borujerd,Iran

مسعود صادقی

Department of Psychology,Faculty of Literature and Humanities,Lorestan University, Khorramabad,Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Rehman U, Shahnawaz MG, Khan NH, Kharshiing KD, Khursheed M, ...
  • Hirsch CR, Krahé C, Whyte J, Krzyzanowski H, Meeten F, ...
  • Behar E, DiMarco ID, Hekler EB, Mohlman J, Staples AM. ...
  • Clark DA, Beck AT. Cognitive theory and therapy of anxiety ...
  • Hasuo H, Kanbara K, Shizuma H, Morita Y, Fukunaga M. ...
  • Mansoury A, Ahmadabadi M. Modeling the relationship between transdiagnostic factors, ...
  • Khaan IZ,The Clinical Handook of Biofeedback,۲۰۱۳;۲۴۸-۲۵۰۳۵. Hamid N, Eidi M, ...
  • نمایش کامل مراجع