تاثیر حفاظت سنتی بر فراوانی گونه های چوبی و علفی در جنگل های کوهستانی شمال ایران (پژوهش موردی: روستای پوده، رودسر)
Publish place: Ecology of Iranian Forests، Vol: 9، Issue: 18
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 299
This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IFEJ-9-18_013
تاریخ نمایه سازی: 18 اردیبهشت 1401
Abstract:
مقدمه و هدف: هدف از این پژوهش بررسی تغییرات فراوانی وتنوع گونه های درختی، درختچهای و علفی در مناطق کوهستانی جنگلهای شمال ایران با گذشت زمان و در نتیجه حفاظت سنتی این جنگلها است.
مواد و روش ها: منطقه مورد مطالعه در جنگلهای اطراف روستای پوده شهرستان رودسر استان گیلان واقع شده است. بر اساس سنتهای موجود در این منطقه، اهالی در مجاور زمینها و باغهای فندق خود، لکههایی از مناطق جنگل تخریبشده را به دلایلی از قبیل جلوگیری از سیل و بهره برداری شخصی از طریق سنگ چین و گذاشتن درختچه های خاردار بر روی آن و یا استفاده از پایه های چوبی و سیم خاردار حفاظت میکردند. در این منطقه، ده ها لکه جنگلی وجود دارد که توسط بومیان حفاظت شده است. سه لکه جنگلی برای این پژوهش انتخاب شد. برای بررسی اثر حفاظت بر زادآوری، قطعه های با سابقه حفاظت متفاوت شامل جنگل کهنرست شاهد، جنگل با سابقه حفاظت میان مدت (بیش از ۴۰ سال) و جنگل با سابقه حفاظت کوتاه مدت (کمتر از ۴۰ سال) انتخاب و شاخص های فراوانی نسبی، ارزش نسبی و تنوع گونه ای برای زیراشکوب و اشکوب بالا محاسبه شد.
یافته ها: با افزایش مدت حفاظت، فراوانی نسبی گونه راش در هر دو اشکوب افزایش، فراوانی نسبی گونه ممرز و مقدار تنوع گونه ای نیز کاهش یافته است. بیشترین و کمترین تفاوت فراوانی نسبی راش در بین دو اشکوب به ترتیب در قطعه های شاهد و حفاظت کوتاه مدت مشاهده شد. نسبت بین فراوانی گونه راش در آشکوب بالا به زیرآشکوب برای منطقه با سابقه حفاظت کوتاهمدت و میانمدت به ترتیب ۱/۱۸ و ۱/۲۴ به دست آمد. در منطقه شاهد که بیشترین فراوانی نسبی گونه راش (۸۰ درصد) در اشکوب بالا (درختی) به ثبت رسیده است، ارتباط متوسطی بین دو اشکوب وجود دارد (۰/۶۱= r، ۰/۰۰۱>p) و در حفاظت کوتاه مدت این ارتباط به شکل معنی دار وجود دارد (۰/۷۲= r، ۰/۰۰۱>p). در قرق میان مدت (بیش از ۴۰ سال) با افزایش فراوانی نسبی گونه راش در آشکوب بالا (اشکوب درختی)، فراوانی نسبی آن در اشکوب زیرین نیز به شکل معنی داری (۰/۸۸= R، ۰/۰۰۱>p) افزایش یافته است.
نتیجه گیری: اگر چه روند تغییرات گونه ای یک فرآیند پیچیده و نیازمند زمان طولانی است درعینحال نتایج نشان داده است در تحول ساختار توده ها در مناطق دستخورده، حفاظت میان مدت میتواند تسهیل گر شکل گیری زیراشکوب باشد. توصیه می شود که برای شکل گیری زیراشکوب در منطقه، حفاظت میان مدت همراه با دخالت های پرورشی اعمال شود.
Keywords:
Forest regeneration , Forest restoration , Shannon index , Stand dynamics , Understory , احیای جنگل , پویایی توده , زادآوری جنگل , زیراشکوب و شاخص شانون
Authors
محمد اسماعیل پور
University of Tabriz
کیومرث سفیدی
Mohaghegh Ardabili University
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :