سنجش کمی توان فرسایشی رواناب ها در سطوح شیب دار نواحی کوهستانی مطالعه موردی: زیرحوضه آتش بیگ

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 216

This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GDIJ-20-67_004

تاریخ نمایه سازی: 10 خرداد 1401

Abstract:

رواناب ها در سطوح دامنه ها اولین کندوکاری را انجام می دهند و در صورت تشدید ،آشفتگی های قابل ملاحظه ای در سطح دامنه ها ایجاد می کنند . این نیروهای هیدرودینامیک در صورت جاری شدن برروی شیب هایی با سازندهای سست از قدرت فوق العاده ای برای کندوکاری و ایجاد شیارهای متعدد برخوردار می گردند. توجه و بررسی ویژگی های سایشی رواناب ها در سطوح شیب دار و عوامل دخیل در تغییر ویژگی های آنها ،می تواند حفاظت این سطوح را بطور اصولی ممکن سازد و با توسل به نتایج حاصل از بررسی این عوامل و نحوه جریان رواناب ها بر روی دامنه ها ،می توان میزان فرسایش و رسوب حاصل را برآورد نمود و با برآورد میزان فرسایش حاصل از سایش رواناب ها تدابیر لازم را جهت حفظ دامنه ها اتخاذ نمود .سطح دامنه های زیرحوضه آتش بیگ (واقع در دامنه -های شرقی سهند و در موقعیت جغرافیایی ' ۰۰ ° ۳۷ تا' ۲۰° ۳۷ عرض شمالی و' ۴۵ ° ۴۶ تا '۱۵ ° ۴۷ طول شرقی)توسط آبکندها بسیار آشفته شده است .فرسایش آبکندی در رابطه با ویژگی های رواناب های جاری قابل مطالعه است.در این مقاله با استفاده از معادلات تجربی ویژگی های رواناب ها مطالعه و محاسبه شده است (v۱,Tc,Tr,... ).نتایج نشان دهنده این است که در بخش های مختلف زیرحوضه رواناب ها متاثر از عوامل دیگر سرعت متفاوتی دارند.در نهایت با استفاده از معادلات متناسب فرسایش آبکندی در سطح حوضه برآورد(CTI)و نقشه های مربوطه ترسیم شده است . این نتایج نشان می دهد که میزان CTI در بخش هایی از حوضه بالاتر از آستانه ۵ است.این بدین معنی است در بخش هایی از حوضه رواناب ها از قدرت کافی برای سایش شیب ها برخوردارند. نقشه ترسیمی نشان می دهد که در بخش های میانی حوضه ،رواناب ها بیشتر از قدرت سایشی برخوردارهستند .

Authors

مریم بیاتی خطیبی

استاد ژئومورفولوژی گروه GIS ،دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز

بهروز ساری صراف

استاد آب و هواشناسی گروه آب و هواشناسی ، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • بیاتی خطیبی، مریم (۱۳۸۵). ویژگی های خندق ها و عوامل ...
  • https://doi.org/۱۰.۱۰۱۶/j.proenv.۲۰۱۳.۰۲.۰۳۲Hayas. ,Antonio. ,Adolfo Peña, Tom Vanwalleghem (۲۰۱۹). Predicting gully width ...
  • Miler,M.F.(۱۹۴۶). Early Investigations Dealing with Water Runoff and Soil Erosion,Agronomy ...
  • RiesI, J. B. Marzolff. (۲۰۰۳). Monitoring of gully erosion in ...
  • Ruhe,R.V.(۱۹۷۰).Soil geomorphology studies ۱۹۵۳-۱۹۷۰,Manuscript on file ,lowa state university Agronomy ...
  • Vandekerckhove.L., Poeson, D. Oostwoud, J. Nachtergaele, C. (۲۰۰۰). Teresholds for ...
  • نمایش کامل مراجع